Συρία: Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτα σε λεωφορείο

Συρία: Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση με ρουκέτα σε λεωφορείο

Το περιστατικό έγινε στην περιοχή του Χαλεπίου και υπάροχυν πολλοί τραυματίες

Δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρουκέτα εναντίον ενός στρατιωτικού λεωφορείου στη βόρεια Συρία, μετέδωσε σήμερα το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από αντάρτες και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση ανταρτών από την εκεχειρία του 2020.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν η επίθεση, που συνέβη στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, εξαπολύθηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), κυρίαρχη στην περιοχή, ή από άλλες δυνάμεις ανταρτών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Οι επιτιθέμενοι εκτόξευσαν αντιαρματικό πύραυλο εναντίον ενός λεωφορείου «που μετέφερε στρατιώτες από τις πόλεις Νουμπλ και Ζαχρά», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, σκοτώνοντας «τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους».

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό από επίθεση ανταρτών μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας -η οποία υποστηρίζει τους Σύρους αντάρτες- και της Ρωσίας -συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού- τον Μάρτιο του 2020.

Πριν από την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στον συριακό πόλεμο το 2015, η Δαμασκός ήλεγχε μόλις το 20% της εθνικής της επικράτειας.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ανέκτησε τον έλεγχο ένα μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε χάσει στην αρχή του πολέμου, που ξέσπασε το 2011 όταν η κυβέρνηση κατέστειλε βάναυσα διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Ο τελευταίος θύλακας της ένοπλης αντιπολίτευσης βρίσκεται τώρα σε ένα μεγάλο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και σε άλλες περιοχές των γειτονικών επαρχιών Χαλέπι, Χάμα και Λαττάκεια. Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, έχει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή μαζί με τους συμμάχους της, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Την Κυριακή, έξι μέλη της οργάνωσης ανταρτών σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σοβαρά από έναν αντιαρματικό πύραυλο που εκτοξεύτηκε από δυνάμεις του καθεστώτος στην επαρχία Χάμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η εκεχειρία του Μαρτίου 2020, η οποία περιλάμβανε την Ιντλίμπ και γειτονικές περιοχές, τηρείτο παρά τις σποραδικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές και τις συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που η Τουρκία επιθυμούσε να διατηρήσει την επιρροή της στη βόρεια Συρία και να αποφύγει μια νέα φάση μαχών στον πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς τα σύνορά της.

Φωτογραφία αρχείου