Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητες οι επιθέσεις των Ρώσων μετέτρεψαν την Μαριούπολη σε πόλη-φάντασμα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητες οι επιθέσεις των Ρώσων μετέτρεψαν την Μαριούπολη σε πόλη-φάντασμα

Μετά τους Τσετσένους και ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στην μαρτυρική περιοχή - Έγινε ανταλλαγή αιχμαλώτων

Οι επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας συνεχίζεται και είναι ανελέητες. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται και θεωρείται μεγάλη επιτυχία ότι έπληξαν ρωσικό αποβατικό πλοίο ελλιμενισμένο στο Μπερντιάνσκ. Μεγάλος στόχος την παρούσα φάση για τις ρωσικές δυνάμεις είναι η ολοκληρωτική κατάληψη της Μαριούπολης, η οποία έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ  έχει γίνει κατάληψη του δημαρχείου της Μαριούπολης από τους πολεμιστές του. Παράλληλα, βόρεια του Κιέβου, στο Τσερνίχιβ οι άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, αφού μετά τον βομβαρδισμό γέφυρας έχουν αποκοπεί τελείως.

Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ υποστηρίζει ότι βρίσκεται στη Μαριούπολη

Ο επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έφτασε στη Μαριούπολη, πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, για να επιβλέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «υπουργείο Πληροφοριών» του Ντονέτσκ δείχνει τον Ντένις Πουσίλιν να επισκέπτεται ένα «κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας» που οργάνωσε ο ρωσικός στρατός σε ένα υπόστεγο. Δεκάδες άνθρωποι παραλαμβάνουν τρόφιμα.

Η αυθεντικότητα αυτού του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί προς το παρόν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέσα ενημέρωσης των αυτονομιστών μετέδωσαν ότι ο Πουσίλιν συνοδευόταν από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ρωσικού Κοινοβουλίου, τον Αντρέι Τούρτσακ και από τον Ρώσο βουλευτή Ντμίτρι Σάμπλιν.

«Ο Ντένις Πουσίλιν και οι Ρώσοι προσκεκλημένοι έλεγξαν το έργο του κέντρου ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Μαριούπολης, το οποίο οργανώθηκε από το πολιτικό κόμμα Ενωμένη Ρωσία», δηλαδή το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ο αυτονομιστικός ιστότοπος DNR. «Οι άνθρωποι έλαβαν ψωμί, νερό και είδη πρώτης ανάγκης, ιατρική βοήθεια, ένα κουζινάκι γκαζιού και γεννήτριες για να φορτίσουν τα τηλέφωνά τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες αυτές δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

Ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ρώσοι και Ουκρανοί προχώρησαν σήμερα σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως ανέφεραν η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας.

«Σε αντάλλαγμα για δέκα αιχμάλωτους κατακτητές, παραλάβαμε δέκα δικούς μας στρατιώτες» ανέφερε η Ιρίνα Βέρεστσουκ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «η πρώτη πραγματική ανταλλαγή αιχμαλώτων» μετά την έναρξη του πολέμου.

Εξάλλου, έντεκα Ρώσοι ναυτικοί, οι οποίοι διασώθηκαν όταν βυθίστηκε στο πλοίο τους στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, στάλθηκαν στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για την επιστροφή 19 Ουκρανών ναυτικών που είχαν συλληφθεί από τους Ρώσους.

«Επιβεβαιώνω την πληροφορία όσον αφορά την ανταλλαγή 10 Ρώσων στρατιωτών που κρατούνταν στο ουκρανικό έδαφος με 10 Ουκρανούς στρατιωτικούς. Και υπάρχει επίσης μια ανταλλαγή Ρώσων ναυτικών με Ουκρανούς ναυτικούς», ανέφερε από την πλευρά της η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχουν οργανωθεί δύο ανταλλαγές αιχμαλώτων μετά τη ρωσική εισβολή, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε έγιναν, ούτε πόσους ανθρώπους αφορούσαν. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Μοσκάλκοβα είπε ότι εννέα Ρώσοι αιχμάλωτοι ανταλλάγησαν με τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, τον Ιβάν Φεντόροφ. Η Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε την Τετάρτη μόνο την ανταλλαγή του δημάρχου με τους Ρώσους στρατιώτες.