Τζο Μπάιντεν: Αν η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων θα απαντήσουμε

Τζο Μπάιντεν: Αν η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων θα απαντήσουμε

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Ο ηγέτης της Τσετσενίας υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης

Αποφασισμένος να ηγηθεί της συμμαχίας του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ο Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα, όπως τόνισε, σε περίπτωση που η Μόσχα κάνει χρήση χημικών όπλων θα υπάρξει άμεση απάντηση.

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, δήλωσε ότι η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης των όπλων.

Παράλληλα, τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι «εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις».

Ο Τσετσένος ηγέτης υποστηρίζει ότι καταλήφθηκε το δημαρχείο της Μαριούπολης

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης, την οποία πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

«Οι άντρες αναφέρουν μέσω ραδιοεπικοινωνίας ότι απελευθέρωσαν το κτίριο της διοίκησης της Μαριούπολης κι ότι ύψωσαν τη σημαία μας», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram, υποστηρίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «εγκαταλείψει τις θέσεις τους».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ίδιος πρόσθεσε πως άλλες ρωσικές μονάδες προωθούνται παράλληλα σε αυτό το μεγάλο λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που έχει καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, η Μαριούπολη σύντομα θα καθαριστεί πλήρως», σημείωσε.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, που βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων από διεθνείς ΜΚΟ για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου ότι 1000 Τετσένοι εθελοντές βρίσκονταν καθ’οδόν για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, σε ένα αεροδρόμιο που έχουν καταλάβει κοντά στο Κίεβο. Αυτή η πληροφορία δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή και έχει τεθεί εν αμφιβόλω από Ουκρανούς αξιωματούχους.