Πούτιν: «Να γίνουν εκκαθαρίσεις στη Ρωσία, ώστε να απαλλαγούμε από προδότες και καθάρματα»

Πούτιν: «Να γίνουν εκκαθαρίσεις στη Ρωσία, ώστε να απαλλαγούμε από προδότες και καθάρματα»

«Άστραψε και βρόντηξε» κατά πάντων ο Ρώσος πρόεδρος

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά εκείνων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία φοβούμενοι μια γενική επιστράτευση και για αυτούς που λένε πως οι κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα προκαλέσουν οικονομική κρίση, κατά της διάρκεια ομιλίας του σχετικά με τα μέτρα κοινωνικοοικονομικής στήριξης των περιφερειών.

«Η Δύση προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία μας, προκειμένου να προκαλέσει μια εξέγερση του λαού στη Ρωσία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το Business Insider σε μια ομιλία βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Twitter . «Όμως οποιοσδήποτε λαός, ειδικά ο ρωσικός λαός, είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους αληθινούς πατριώτες από τα καθάρματα και τους προδότες και θα τους φτύσει», είπε για εκείνους που δεν υποστήριξαν το Κρεμλίνο.

 

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η αναγκαία και φυσική αυτοκάθαρση της κοινωνίας θα ενισχύσει μόνο τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, την ενότητά μας και την ετοιμότητά μας να απαντήσουμε σε κάθε έκκληση για δράση», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε:

«Η Δύση προσπαθεί να διασπάσει τη ρωσική κοινωνία, βασιζόμενη «στη λεγόμενη ''πέμπτη φάλαγγα'', σε εθνικούς προδότες, σε αυτούς που κερδίζουν χρήματα εδώ, μαζί μας, αλλά ζουν εκεί και ''ζουν'' ούτε καν με τη γεωγραφική έννοια της λέξης, αλλά σύμφωνα με τις σκέψεις τους, στη δουλική τους συνείδηση»!

«Και υπάρχει ένας στόχος, η καταστροφή της Ρωσίας» ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα αποκρούσει τέτοιες προσπάθειες.

Σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα του, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει αρκετούς πόρους ώστε να μη χρειάζεται να «τυπώνει χρήμα», και «η οικονομία σίγουρα θα προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες. Στο εγγύς μέλλον, οι κοινωνικές πληρωμές στους Ρώσους θα αυξηθούν, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη μέγιστη ελευθερία», πρόσθεσε. «Τις κυρώσεις η Δύση ούτως ή άλλως θα τις επέβαλλε, απλά έψαχνε την αφορμή», ανέφερε.

Ο Πούτιν είπε ότι δεν «κρίνει όσους έχουν βίλες στο Μαϊάμι ή τη Γαλλική Ριβιέρα» ή εκείνους «που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς φουά γκρα και μύδια» όσο είναι «διανοητικά» με τη Ρωσία.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η χώρα του «δεν χτυπάει αμάχους» και παρομοίασε τους Ουκρανούς με τους ναζί, «που τις τελευταίες μέρες του Τρίτου Ράιχ προσπάθησαν να σύρουν όσο το δυνατόν περισσότερα αθώα θύματα μαζί τους στον τάφο».

Οι αντιδράσεις για την ομιλία Πούτιν

«Ο Πούτιν με οργουελικό τρόπο έχει χωρίσει τους πολίτες της Ρωσίας σε καθαρούς και ακάθαρτους», έγραψε ο Αντρέι Κολέσνικοφ, πολιτικός αναλυτής με έδρα τη Μόσχα.

Η γλώσσα του Πούτιν στο τηλεοπτικό του μήνυμα για «αποβράσματα και προδότες» και πως θα τους χειριστεί αρχίζει να θυμίζει γλώσσα της εποχής των εκκαθαρίσεων του Στάλιν. Δεν θα τελειώσει καλά αυτό», σχολίασε ο Καρλ Μπιλντ.

 

Ο αρθρογράφος του BBC Στηβ Ρόζενμπεργκ σχολίασε: «Ο Πούτιν πολεμάει σε όλα τα μέτωπα. Στην Ουκρανία ...και στη χώρα του. Αντιλαμβανόμενος ότι οι κυρώσεις θα επιφέρουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αναζητά κάποιον για να κατηγορήσει, ώστε οι Ρώσοι να μην κατηγορούν εκείνον. Oι αποδιοπομπαίοι τράγοι του Κρεμλίνου: Η πέμπτη φάλαγγα, οι εθνικοί προδότες, τα φιλοδυτικά αποβράσματα».