Ρωσία: Κορυφαία μπαλαρίνα εγκαταλείπει το Μπολσόι καταγγέλλοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ρωσία: Κορυφαία μπαλαρίνα εγκαταλείπει το Μπολσόι καταγγέλλοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Δεν πίστευα ποτέ, ότι θα μπορούσα να ντρέπομαι για τη Ρωσία» δήλωσε η Όλγκα Σμίρνοβα

Μία από τις κορυφαίες μπαλαρίνες των Μπαλσόι, η Όλγκα Σμιρνόβα, αποχώρησε από το διάσημο μπαλέτο, για να ενταχθεί στο Dutch National Ballet στο Άμστερνταμ κι έτσι έγινε η πρώτη Ρωσίδα χορεύτρια που κάνει αυτό το βήμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Σμιρνόβα ήταν απολύτως σαφής στην πρόσφατη καταγγελία της σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εργασία της στη χώρα γενέτειρά της», ανακοίνωσε το Dutch National Ballet, σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη σήμερα. «Πρέπει να είμαι ειλικρινής και να πω πως είμαι αντίθετη στον πόλεμο με όλη μου την ψυχή. (…). Δεν πίστευα ποτέ, ότι θα μπορούσα να ντρέπομαι για τη Ρωσία (…), όμως σήμερα νιώθω πως υπάρχει ένα πριν κι ένα μετά», έγραψε η πρίμα μπαλαρίνα, ηλικίας 30 ετών, σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, στις αρχές του μήνα. «Δεν βρισκόμαστε ίσως στο επίκεντρο της στρατιωτικής σύρραξης, όμως δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε αυτήν την παγκόσμια καταστροφή», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Dutch National Ballet που την επικαλείται, η χορεύτρια, ο παππούς της οποίας είναι Ουκρανός, διευκρίνισε πως σκεφτόταν εδώ και κάποιο καιρό να αποχωρήσει από το Μπαλσόι, όμως «οι υφιστάμενες συνθήκες επιτάχυναν την όλη διαδικασία». Ξένοι χορευτές ρωσικών μπαλέτων ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα της σύρραξης στην Ουκρανία, όμως η Σμιρνόβα είναι η πρώτη Ρωσίδα χορεύτρια που κάνει κάτι τέτοιο δημοσίως.

Παρακαλούμε περιμένετε ...