Πόλεμος στην Ουκρανία: Οχυρώνεται η Οδησσός – Ισχυρές εκρήξεις τη νύχτα στο Κίεβο – Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οχυρώνεται η Οδησσός – Ισχυρές εκρήξεις τη νύχτα στο Κίεβο – Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις

Τα σενάρια για την λήξη του πολέμου

Για 20η μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας θα γίνουν σήμερα Τρίτη (15/3) αν και από πλευράς Μόσχας δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διάθεση για περιορισμό των εχθροπραξιών στην χώρα.

Οι δύο αντιπροσωπείες που συμμετείχαν χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης διέκοψαν τις συνομιλίες αργά το μεσημέρι, ωστόσο ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν σήμερα, αφήνοντας έτσι μία χαραμάδα αισιοδοξίας.

 

Νέοι βομβαρδισμοί τη νύχτα στο Κίεβο

Νέοι βομβαρδισμοί στα προάστια του Κιέβου σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης (15/3). Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στην Οδησσό, Λεωνίδας Καπερναράκος, χθες το βράδυ γύρω στις 19.15 και ενώ δεν είχαν ηχήσει οι σειρήνες, όλη η πόλη τραντάχτηκε από αντιαεροπορικά πυρά.

 

Ο κόσμος σε πανικό έτρεχε σε καταφύγια, καθώς τα πυρά ήταν δεκάδες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πύραυλοι, ρουκέτες ή ακόμα και drones χτυπήθηκαν, και δε βρήκαν το στόχο τους στην Οδησσό.

Οι πολίτες αναμένουν ότι μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα, ο κλοιός αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο γύρω από την Οδησσό.

Οι εργασίες οχύρωσης της πόλης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με πολυβολεία και οδοφράγματα να τοποθετούνται σε όλα τα κομβικά σημεία.

Στην Οδησσό υπολογίζεται πως έχουν παραμείνει περίπου 800.000 πολίτες, μεταξύ αυτών και περίπου 1.500 Έλληνες ομογενείς.

Ο πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει τον Μάιο, εκτιμά σύμβουλος της προεδρίας της Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα, έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, χθες Δευτέρα το βράδυ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, στις οποίες δεν συμμετέχει ο κ. Αρεστόβιτς, ελάχιστα απτά αποτελέσματα έχουν φέρει πέρα από τη συμφωνία για την οργάνωση των λεγόμενων ανθρωπιστικών διάδρομων, που επιτρέπουν στους άμαχους να φύγουν από πολιορκημένες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Αρεστόβιτς εκτίμησε πως η χρονική στιγμή που η σύρραξη θα τελειώσει θα εξαρτηθεί από το πόσους πόρους είναι διατεθειμένο να ρίξει το Κρεμλίνο στην εκστρατεία αυτή.

«Νομίζω πως όχι αργότερα από τον Μάιο, τις αρχές Μαΐου, θα έχουμε ειρηνευτική συμφωνία, ίσως πολύ νωρίτερα, θα δούμε», είπε ο σύμβουλος της προεδρίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

Άλλο ένα σενάριο, «εντελώς τρελό» για τον κ. Αρεστόβιτς, είναι η Ρωσία να αρχίσει να στέλνει στον πόλεμο νεοσύλλεκτους έπειτα από εκπαίδευση ενός μήνα, πρόσθεσε.

Ακόμη και αφού υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστούν εχθροπραξίες σε μικρότερη κλίμακα για άλλον έναν χρόνο, είπε ο κ. Αρεστόβιτς. Το Κίεβο απαιτεί όλα τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την ουκρανική επικράτεια.

Μήνυμα Ζελένσκι στους Ρώσους στρατιώτες: Γιατί να πεθάνετε;

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο μεταμεσονύχτιο μήνυμά του απευθύνθηκε απευθείας στους Ρώσους στρατιώτες που «βρίσκονται στη χώρα ή που ετοιμάζονται να μπουν» πως δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα μέσω του πολέμου.

«Ρώσοι κληρούχοι! Ακούστε με πολύ προσεκτικά. Ρώσοι αξιωματικοί! Ήδη έχετε καταλάβει πολύ καλά. Δεν πρόκειται να πάρετε τίποτα από την Ουκρανία. Ναι, θα αφαιρέσετε ζωές. Είστε πολλοί από εσάς, αλλά και η δική σας η ζωή θα αφαιρεθεί», τόνισε ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Αλλά γιατί να πεθάνετε; Για ποιόν λόγο; Ξέρω πως θέλετε να επιβιώσετε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως η Ουκρανία ακούει τις συζητήσεις των Ρώσων στρατιωτών μέσω υποκλοπών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επίσης, πρόσφερε στους Ρώσους στρατιωτικούς αυτό που αποκάλεσε «μια επιλογή» και «μια ευκαιρία». «Εκ μέρους του ουκρανικού λαού, σας δίνω μια ευκαιρία, μια ευκαιρία να επιβιώσετε. Αν παραδοθείτε στις δυνάμεις μας θα σας συμπεριφερθούμε με τον τρόπο που οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Με αξιοπρέπεια. Με τρόπο που δεν σας συμπεριφέρονται στον δικό σας στρατό. Διαλέξτε!».

Χωρίς να προσφέρει περαιτέρω στοιχεία, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως η Ρωσία έχει χάσει 80 μαχητικά αεροσκάφη «και σύντομα και ελικόπτερα που ρίχνουμε θα φτάσουν στις εκατοντάδες». Επιπλέον, θέλοντας να υπογραμμίσει τις επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, τόνισε πως ο εξοπλισμός που εγκαταλείπουν οι Ρώσοι έχει μετατρέψει τον ρωσικό στρατό «σε έναν από τους παρόχους των δυνάμεών μας».

Παράλληλα, επαίνεσε και τους Ρώσους που ξεπερνούν τους φόβους τους και δεν διστάζουν να διαμαρτυρηθούν και ξεχώρισε την κίνηση που έκανε μια Ρωσίδα στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ρωσικού δικτύου.