Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη από την πράξη Πολωνού – Υποσχέθηκε καταφύγιο σε 19χρονη πρόσφυγα και την βίασε

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη από την πράξη Πολωνού – Υποσχέθηκε καταφύγιο σε 19χρονη πρόσφυγα και την βίασε

Τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Μια 19χρονη κοπέλα από την Ουκρανία, προσπαθώντας να ξεφύγει από την φρίκη του πολέμου, εμπιστεύθηκε έναν 49χρονο στην Πολωνία, ο οποίος της υποσχέθηκε ότι θα την βοηθήσει και ότι θα της προσφέρει ένα μέρος για να μείνει. Εκείνος όμως την πήγε στο σπίτι του και την βίασε.

Ο 49χρονος, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας στο Βρότσλαβ, συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών για το «βίαιο έγκλημα». Η επαφή του 49χρονου με την νεαρή κοπέλα φέρεται μάλιστα να έγινε μέσω διαδικτύου, και από μηνύματα τους στα social media να της πρόσφερε… βοήθεια.

«Δραπέτευσε από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, δεν μιλούσε πολωνικά. Εμπιστευόταν έναν άντρα που της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει και να της παράσχει στέγαση. Δυστυχώς, όλα αυτά αποδείχθηκαν δόλια χειραγώγηση», αναφέρουν οι Αρχές της Πολωνίας.

Το εν λόγω περιστατικό πυροδότησε ανησυχίες γύρω από την εμπορία ανθρώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει ο επικεφαλής της παγκόσμιας επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος έχει επισκεφθεί τα σύνορα στη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Μολδαβία.

«Προφανώς όλοι οι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ο Joung-ah Ghedini-Williams, επικεφαλής της παγκόσμιας επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Πρέπει να προσέχετε για τυχόν κινδύνους για σωματεμπορία, αλλά και για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Αυτά είναι τα είδη καταστάσεων που άνθρωποι όπως οι διακινητές προσπαθούν να επωφεληθούν», είπε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λέει ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά, έχουν ήδη εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη και την ταχύτερη φυγή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.