Πόλεμος στην Ουκρανία: Θέμα ωρών η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο – Ηχούν σειρήνες από το πρωί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θέμα ωρών η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο – Ηχούν σειρήνες από το πρωί

Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι - Όλες οι εξελίξεις

Ξημέρωσε η 14η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Στις 9 το πρωί σήμερα Τετάρτη (09.03.2022) ξεκινά άλλη μία προσπάθεια εκεχειρίας για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας με σκοπό την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων.

Το Κίεβο παραμένει υπό στενή πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις και εντείνεται η ανησυχία ότι τα επόμενα 24ωρα η Ρωσία θα εξαπολύσει ολική επίθεση στο Κίεβο.

Σειρήνες ηχούν νωρίς το πρωί στην πόλη του Κιέβου, όπου παραμένουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα της χώρας τους.

 

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Οδησσό, όπου η έκβαση των εχθροπραξιών αναμένεται να είναι καθοριστική.

Ο πλανήτης προσπαθεί να μετρήσει τις συνέπειες από την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Αύριο Πέμπτη (10/3) θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο πλευρών στην Αττάλεια, η οποία θεωρείται κρίσιμη για την πορεία της ρωσικής εισβολής.

Παράλληλα οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση της Πολωνίας να σταλούν εκεί μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 προκειμένου να μεταφερθούν στην Ουκρανία από αμερικανική αεροπορική βάση στη Γερμανία.

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια οι πρώτοι άμαχοι από τη Σούμι

Οι πρώτοι άμαχοι που απομακρύνθηκαν μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Σούμι, 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, έφθασαν «με ασφάλεια» σε κεντρική περιοχή της χώρας, ανακοίνωσε χθες Τρίτη (8/3) ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας.

«Καλή είδηση, οι άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη Σούμι. Η πρώτη οχηματοπομπή 22 λεωφορείων έφθασε στην (πόλη) Πολτάβα», νοτιοανατολικά του Κιέβου, ενημέρωσε ο Κιρίλο Τιμοσένκο μέσω Telegram.

«1.100 ξένοι φοιτητές θα συνεχίσουν σιδηροδρομικώς προς τη Λβιβ. Επί του παρόντος όλοι είναι ασφαλείς, τους μοιράστηκαν τρόφιμα», συνέχισε.

Μια δεύτερη οχηματοπομπή, αποτελούμενη από 39 λεωφορεία με άμαχους, ήταν καθ’ οδόν και «βρίσκεται ήδη στην περιφέρεια» της πόλης αυτής, συνέχισε. «Πρόκειται για παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, ξένους φοιτητές». Μπορούν «να μείνουν στην Πολτάβα ή να συνεχίσουν προς τη Λβιβ», δυτικά, έγραψε.

Ο ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οργάνωσαν χθες Τρίτη το πρωί ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι, πόλη 250.000 και πλέον κατοίκων κοντά στα ρωσικά σύνορα, θέατρο σφοδρών μαχών εδώ και μέρες.

Έκπληκτες οι ΗΠΑ για την πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους τα MiG-29

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι τις «εξέπληξε» η πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μαχητικά MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει το δυναμικό της στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύτηκαν εκ των προτέρων», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. «Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών».
poster

Διευκρίνισε πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία. «Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών», θύμισε.

Όταν ερωτήθηκε από γερουσιαστές εάν οι ΗΠΑ πράγματι θα διευκολύνουν τη μεταφορά των μαχητικών στο Κίεβο, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να δεσμευτεί.

Σημείωσε πως «η θέση που γενικά μοιράζεται τούτη η επιτροπή είναι πως αυτά τα αεροσκάφη πρέπει να πάνε στην Ουκρανία», ωστόσο συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη ως προς το ζήτημα αυτό» και «αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των συμμάχων μας και ακόμη και στην κυβέρνηση» του Τζο Μπάιντεν.

Τα MiG-29, σοβιετικού σχεδιασμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως από τους πιλότους της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία η Ρωσία σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε εκ νέου το αξιόχρεο της Ρωσίας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή αντανακλά την άποψη των αναλυτών του πως ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος».

Όσο περισσότερο πέφτει η αξιολόγηση, τόσο λιγότεροι δανειστές θα δείχνουν εμπιστοσύνη στη Ρωσία και θα είναι διατεθειμένοι να συνάπτουν συμφωνίες δανεισμού με λογικά επιτόκια.

Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, ο Fitch επικαλείται προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε την 5η Μαρτίου και μπορεί να επιτρέψει η Ρωσία να αποπληρώνει τους πιστωτές της σε συγκεκριμένες χώρες με ρούβλια, όχι με ξένο νόμισμα. Ακόμη, ο οίκος σημειώνει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τη μεταφορά ορισμένων αξιογράφων σε μη μόνιμους κατοίκους, καθώς και το αμερικανικοβρετανικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Θεωρεί ενδεχόμενο να προκριθεί «τουλάχιστον» η «επιλεκτική χρεοκοπία», και πιθανό τεχνικά εμπόδια, ιδίως τα προσκόμματα στη μεταφορά κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, να μειώσουν τη δυνατότητα και τη βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος της. Αν κηρυχθεί στάση πληρωμών από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη από το 1998.