Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία το Κίεβο – Τρίτη ρωσική φάλαγγα κινείται προς την πρωτεύουσα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πολιορκία το Κίεβο – Τρίτη ρωσική φάλαγγα κινείται προς την πρωτεύουσα

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έπεσαν κοντά στο Χάρκοβο - Σε κλοιό και η Μαριούπολη, το Μικολάγιφ και το Σούμι

Μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ η πρώτη που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη, όπως ανέφερε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας, στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 60 χλμ. από την πόλη». Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει από πόσα και τι είδους οχήματα αποτελείται αυτή η φάλαγγα. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η προώθηση της πρώτης, μεγάλης φάλαγγας από τον βορρά προς το Κίεβο, δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο εδώ και αρκετές ημέρες, λόγω της ουκρανικής αντίστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε θέματα ανεφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Αυτή η φάλαγγα «δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από το αεροδρόμιο του Χοστόμελ», που απέχει 20 χλμ. από το Κίεβο, ενώ μια άλλη «είναι μπλοκαρισμένη στο Τσερνίχιφ» 150 χλμ. από την πρωτεύουσα. Η τρίτη φάλαγγα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει», συνέχισε. «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Εντείνουν την πίεση στο Κίεβο (…) και πιστεύουμε ακόμη ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους τους», επέμεινε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για πληροφορίες περί «οδομαχιών» εντός του Κιέβου, που όμως είναι «μεμονωμένα περιστατικά». «Θεωρούμε ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αναγνωριστικές επιχειρήσεις, στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν φόβο και σύγχυση και να προσπαθήσουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχεια», είπε.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, το οποίο έχει πληγεί με σφοδρότητα από τους βομβαρδισμούς των προηγούμενων ημερών, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν σήμερα τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στην πόλη και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, Όλεχ Σινεχούμποφ. Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, που απέχει 50 χλμ. βορειοανατολικά του Χαρκίβ, όμως αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο Σινεχούμποφ.

Ωστόσο στην πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άμαχοι κατά το τελευταίο 24ωρο σε επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε ο αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, Σέρχι Μπολβίνοφ. Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή του Χαρκίβ 170 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά.

Στα νότια, η Μαριούπολη έχει απομονωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του αμυντικού τομέα των ΗΠΑ. Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας είπε επίσης, ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» για τις ρωσικές δυνάμεις να την καταλάβουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ουκρανικές αρχές πάντως δεν κατάφεραν για ακόμη μια φορά σήμερα να απομακρύνουν αμάχους από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, κάνοντας λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στην πολιορκούμενη πόλη. Σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσφορά της Μόσχας να ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» που οδηγούν στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν κατ’ επανάληψη να καταλάβουν το Μικολάγιφ στα νότια, αλλά απωθήθηκαν. «Θα χρειάζονταν δεκαπλάσιες δυνάμεις, για να πάρουν το Μικολάγιφ», σχολίασε. Στο Σούμι, ο κυβερνήτης της περιοχής είπε ότι στην επιχείρηση εκκένωσης της ομώνυμης πρωτεύουσας της επαρχίας μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 3.500 άμαχοι.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα πολεμήσει μέχρι τέλους

«Δεν θέλουμε να χάσουμε την χώρα μας. Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος για την πατρίδα μας, σε γη, αέρα και θάλασσα, με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθυνόμενος μέσω βιντεοκλήσης στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τρίτης. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για τη γενναιότητα των Ουκρανών, που πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα, κάνοντας ειδική μνεία στους άμαχους που έχασαν τη ζωή τους.

Επεσήμανε ότι «o απαίσιος αυτός πόλεμος» έχει βασικά αθώα θύματα. «Γυναίκες και παιδιά», όπως είπε. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 παιδιά, τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους». Μίλησε για την έλλειψη τροφής και νερού σε περιοχές της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα της ρωσικής επίθεσης, για την καταστροφή νοσοκομείων και σχολείων, αλλά όπως εμφαντικά σημείωσε «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη γη μας, μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές και στους δρόμους», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Έκανε λόγο για την χειρότερη στιγμή στην ιστορία της χώρας του μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είναι ένας πόλεμος που δεν ξεκινήσαμε. Ένας πόλεμος που δεν θέλαμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ομιλία του ξεκίνησε μέσα σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα, όπου σύσσωμοι οι βρετανοί βουλευτές, όρθιοι με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον καλωσόρισαν έστω και νοερά. Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ήταν η πρώτη φορά που ένας ξένος ηγέτης μιλάει στην Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς συνήθως τέτοιες ομιλίες λαμβάνουν χώρα σε άλλη αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου.