Πλημμύρες στην Αυστραλία: Στους 20 οι νεκροί – Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Πλημμύρες στην Αυστραλία: Στους 20 οι νεκροί – Χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση τις επόμενες 48 ώρες

Οι πλημμύρες που πλήττουν πλέον για δεύτερη εβδομάδα τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας στοίχισαν τη ζωή σε 20 ανθρώπους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων μιας γυναίκας κι ενός άνδρα στο Σίδνεϊ, όπου προβλέπονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες.

Τα θύματα αναζητούνταν αφότου το αυτοκίνητό τους βρέθηκε άδειο, παρασυρμένο από τα νερά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κάπου 60.000 κάτοικοι της μεγαλύτερης αυστραλιανής πόλης κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από τα σπίτια τους σήμερα, καθώς προβλέπονται αστραπιαίες πλημμύρες σε αρκετά τμήματα του Σίδνεϊ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το Σίδνεϊ προκάλεσαν πλημμύρες που βύθισαν γέφυρες και σπίτια κάτω από τα νερά, καθώς και χειμάρρους που παρέσυραν αυτοκίνητα. Οροφή σούπερ μάρκετ κατέρρευσε.

Το φράγμα Μάνλι, βόρεια της πόλης, άρχισε να υπερχειλίζει σήμερα και 2.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή εκκένωσης.

Στη συνοικία Τζόρτζις Χολ, κοντά σε ποταμό, αυτοκίνητα βυθίστηκαν ως τη μέση στα νερά και η αστυνομία έλαβε πολλές κλήσεις για βοήθεια από οδηγούς που παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους εξαιτίας της απότομης ανόδου του επιπέδου του νερού.

Οι υπηρεσίες διάσωσης δοκιμάζονται καθώς το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζει να πλήττει την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση τις επόμενες 48 ώρες, που αναγγέλλονται «δύσκολες».

Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου των υδάτων εκδόθηκαν για το σύνολο των 2.000 χιλιομέτρων των ακτών της πολιτείας.

Οι πλημμύρες αυτές είναι «το υδάτινο ισοδύναμο των πυρκαγιών» άνευ προηγουμένου που ρήμαζαν επί μήνες την Αυστραλία το 2019 και το 2020, έκρινε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φιλ Κάμπελ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις, προκάλεσαν υλικές ζημιές και έπληξαν την πανίδα κατά τρόπο παρόμοιο με τις πυρκαγιές, πρόσθεσε.

Έχουν επίσης παρόμοιες «συνέπειες για τον πληθυσμό: κλειστούς δρόμους, υποδομές που υπέστησαν ζημιές, διακοπή της ηλεκτροδότησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, η πυροσβεστική, η αστυνομία, κέντρα άμεσης βοήθειας δέχθηκαν κλήσεις από τουλάχιστον 100 ανθρώπους και ο αριθμός τους είναι σίγουρο πως θα αυξηθεί κι άλλο σήμερα, καθώς η κακοκαιρία πλήττει το Σίδνεϊ.

Στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, παρέσυραν αυτοκίνητα, ανάγκασαν εκατοντάδες κατοίκους να βρουν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους. Οι επιχειρήσεις καθαρισμού και αποκατάστασης, που προβλέπονται μακρές και δύσκολες, άρχισαν.

Η Αυστραλία πλήττεται τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: ξηρασίες, φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες, φαινόμενα ολοένα συχνότερα και εντονότερα.