Μπόρις Τζόνσον: Να κινηθούμε γρήγορα για να αναζητήσουμε πέρα από τη Ρωσία άλλες πηγές ενέργειας

Μπόρις Τζόνσον: Να κινηθούμε γρήγορα για να αναζητήσουμε πέρα από τη Ρωσία άλλες πηγές ενέργειας

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μια νυκτί ακόμα και από τη Ρωσία»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα (7/3) ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναζητήσει άλλες πηγές ενέργειας πέρα από τη Ρωσία.

Παράλληλα δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, αλλά ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Ερωτηθείς εάν θα επιβληθεί μια ευρωπαϊκή απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Υπάρχουν διαφορετικές εξαρτήσεις σε διαφορετικές χώρες, και πρέπει να το προσέξουμε αυτό, και δεν μπορούμε απλά να σταματήσουμε τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί ακόμη και από τη Ρωσία».

«Μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα στο Ηνωμένο Βασίλειο… αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση… και ότι επιταχύνουμε αυτή την κίνηση και νομίζω ότι αυτό θα δείτε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα είπε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καθορίσει μια στρατηγική προμήθειας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ώθησε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε επίπεδα υψηλά ετών.

«Θα χαράξω μια στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας τις επόμενες ημέρες», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Προανήγγειλε επιπλέον κυρώσεις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται για χορήγηση επιπλέον 175 εκατομμυρίων λιρών (230,28 εκατομμύρια δολάρια) βοήθειας στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση ανεβάζει τη βρετανική υποστήριξη για την Ουκρανία σε περίπου 400 εκατομμύρια λίρες, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ανακοινώνω επιπλέον 175 εκατομμύρια λίρες βρετανικής βοήθειας στην Ουκρανία, 100 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία θα παρασχεθούν απευθείας στην ουκρανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα ανέφερε πως το Λονδίνο είναι σε θέση να επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα στις 15 Μαρτίου, εάν η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης εγκριθεί όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νομοθεσία μέχρι τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, θα είμαστε σε θέση να επιβάλλουμε κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα μέχρι την επόμενη Τρίτη, στις 15 Μαρτίου», είπε.