Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Ιρπίν έξω από το Κίεβο – Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων στην Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίζεται το Ιρπίν έξω από το Κίεβο – Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων στην Μαριούπολη

Ουάσιγκτον και Βαρσοβία διαβουλεύονται για την παραχώρηση στην Ουκρανία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών της Πολωνίας

Ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι του Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου, βιώνοντας σφοδρό βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από τις 12:00 το μεσημέρι τέθηκε σε ισχύ προσωρινή κατάπαυση πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων. Διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν με λιγοστά υπάρχοντα στα χέρια τους από το δάσος, καθώς η γέφυρα που συνδέει το Ιρπίν με το Κίεβο έχει καταστραφεί. Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις στήνουν τις τελευταίες γραμμές άμυνας στο Κίεβο, το οποίο πλέον βρίσκεται υπό κλοιό.

Την ίδια ώρα, επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων έχει ξεκινήσει και στη Μαριούπολη. Μέχρι στιγμής στην πόλη έχουν μεταβεί περίπου 50 τουριστικά λεωφορεία, για να παραλάβουν όσους θέλουν να φύγουν από την πόλη, ωστόσο είναι πολύ λίγα για τους συνολικά 400.000 κατοίκους της πόλης, ανάμεσά τους και χιλιάδες Έλληνες.

Διαβουλεύσεις για παραχώρηση από την Πολωνία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία, για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία. «Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βαρσοβία ενθαρρύνεται από της Ουάσιγκτον να παραχωρήσει στην Ουκρανία τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει και τα οποία χρησιμοποιεί η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία και σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα παραχωρήσουν στην Πολωνία μαχητικά αεροσκάφη F-16.