Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κλοιό το Κίεβο και ο νότος της χώρας – Τρόμος για πυρηνικό ατύχημα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κλοιό το Κίεβο και ο νότος της χώρας – Τρόμος για πυρηνικό ατύχημα

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν ισοπεδώσει Χάρκοβο και Μαριούπολη - Κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια

Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονται από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής και πάλι στο Κίεβο, όπου όπως φαίνεται πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο των ρωσικών επιχειρήσεων, μαζί με την Οδησσό στο νότο, την μόνη δίοδο στη θάλασσα που απομένει ακόμη στην κυριαρχία της Ουκρανίας.

Στο Κίεβο πλέον οι εκρήξεις πλήττουν στόχους πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, σκορπίζοντας τρόμο και πανικό. Οι σειρήνες ηχούν σχεδόν αδιάκοπα, λίγο πριν ένας ακόμη πύραυλος πλήξει την πρωτεύουσα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, Χάρκοβο και Μαριούπολη αντίστοιχα, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από το «σφυροκόπημα» των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, είναι θέμα ωρών οι δύο πόλεις να καταληφθούν, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν θέσει πλέον στο επίκεντρο των επιχειρήσεων τους την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και το τελευταίο λιμάνι που δεν έχει καταληφθεί, την Οδησσό.

Την ίδια ώρα, παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εχθροπραξίες στην Ζαπορίζια, όπου επλήγη δευτερεύον χώρος του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις καταλήφθηκαν τελικά από τις ρωσικές δυνάμεις, με Αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν, ότι είναι πλέον ασφαλείς. Ωστόσο, για ώρες κυριαρχούσε ο τρόμος για μια νέα πυρηνική καταστροφή, μεγαλύτερη ίσως και από εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986.