Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτικό βράδυ με συνεχείς βομβαρδισμούς σε Μαριούπολη και Χάρκοβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτικό βράδυ με συνεχείς βομβαρδισμούς σε Μαριούπολη και Χάρκοβο

Αντιμέτωπες με ανθρωπιστική κρίση οι δύο πόλεις - Φόβοι από τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία συνεχίζεται, με το επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων να εστιάζεται τις τελευταίες ώρες σε Χάρκοβο και Μαριούπολη, που αντιμετωπίζουν πλέον ανθρωπιστική κρίση.

Η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις. Η περίπου 400.000 κάτοικοι δεν έχουν ρεύμα, νερό και θέρμανση, καθώς τα δίκτυα έχουν καταστραφεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, όπως δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης. Σύμφωνα με τον Βαντίμ Μποϊτσένκο η Μαριούπολης βρίσκονται αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς τελειώνουν οι προμήθειες σε τρόφιμα και δεν υπάρχει καμία διέξοδος διαφυγής από αυτήν, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις την έχουν περικυκλώσει.

Ο ίδιος μάλιστα παρομοίασε στο Reuters τη ρωσική επίθεση με την παρατεταμένη πολιορκία της τότε σοβιετικής πόλης Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Η Μαριούπολη παραμένει υπό πολιορκία. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υποφέρουν. Καταστρεφόμαστε ως έθνος. Πρόκειται για γενοκτονία του ουκρανικού λαού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Συγγενείς ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη στην πόλη, είπαν απελπισμένοι στο Reuters, ότι δεν είχαν νέα από τα αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω της διακοπής του ρεύματος και των τηλεπικοινωνιών.

Ίδια εικόνα και στο Χάρκοβο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που βρίσκεται ανατολικά του Κιέβου. Οι κάτοικοι βρίσκονται από νωρίς το απόγευμα σε καταφύγια και υπόγεια σπιτιών, για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς, ενώ έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα, η πόλη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ο δήμαρχος κατήγγειλε περιστατικά πλιάτσικου σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, καλώντας όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και αλληλεγγύη.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, με σποραδικές εκρήξεις να ακούγονται στα περίχωρα. Ωστόσο, ο φόβος όλων είναι, ότι από ώρα σε ώρα μπορεί να ξεκινήσει αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα, όπου όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται σε καταφύγια. Επιπλέον, τόσο οι ουκρανικές δυνάμεις, όσο και οι υπηρεσίες πληροφοριών Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Βρετανίας έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο τεράστιο κονβόι μήκους πάνω από 60 χλμ. των ρωσικών δυνάμεων, που βρίσκεται σχεδόν ακινητοποιημένο περίπου 30 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Στη Χερσώνα το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας. «Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν, ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Υποστηρίζουν, ότι ενδεχομένως η Μόσχα να επιχειρήσει να στείλει κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με δημοσιογράφους, που θα απαθανατίσουν σε βίντεο τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από ρώσους στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, ζήτησε σήμερα από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ουκρανία, αφότου αναφέρθηκαν μάχες στη γειτονική πόλη Ενεργκοντάρ.

«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).