Κύπρος: Στη Λεμεσό καταπλέει το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle

Κύπρος: Στη Λεμεσό καταπλέει το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle

Το πλωτό φρούριο θα παραμείνει στη Μεγαλόνησο για μία εβδομάδα

Από κοινού εκπαιδευτικές ασκήσεις με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου για σήμερα 26 Φεβρουαρίου ελλιμενισμού στο λιμάνι Λεμεσού του Γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle.

Ειδικότερα, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΛΑΣΙΑ, μαζί με τα περιπολικά πλοία ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ, απέπλευσαν με σκοπό τη συνένωση και συνοδεία του Γαλλικού αεροπλανοφόρου με την είσοδο του στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι τον κατάπλου του στο λιμάνι Λεμεσού. Τα πλοία της Διοίκησης Ναυτικού θα συνενωθούν και θα συνοδεύσουν, εκ νέου, το Γαλλικό αεροπλανοφόρο μετά τον απόπλου του από το λιμάνι Λεμεσού την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού το αεροπλανοφόρο θα επισκεφθούν ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, η ιεραρχία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και αντιπροσωπεία αξιωματικών.

Ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου και των πλοίων που συμμετέχουν στην Ναυτική Δύναμη (Task Force CTF-473), οι ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας (PASSEX), Έρευνας και Διάσωσης (SAREX) και αεράμυνας (ADEX) με τα αεροσκάφη Rafale, κρίνονται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα και την ανάπτυξη σχέσεων στον τομέα της ναυτικής και αεροπορικής συνεργασίας. Παράλληλα, η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς στο ευρύ πλέγμα διεθνών συνεργασιών με αντίστοιχες δυνάμεις φίλιων και συμμαχικών χωρών, συμβάλλει στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.