Κρίση στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναγνώρισε τις αυτονομημένες περιοχές

Κρίση στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναγνώρισε τις αυτονομημένες περιοχές

Πώς το αιτιολόγησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του - Στους 3 έφτασαν οι νεκροί από βομβαρδισμούς των αυτονομιστών

Το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ρώσους πολίτες έθεσε νέα δεδομένα και εντείνει την κρίση στην Ουκρανία. Ο πρόεδος της Ρωσίας αναγνώρισε πριν από λίγο τις αυτονομημένες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία και το αιτιολόγησε, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς που έχει χώρα τους με αυτά τα μέρη,

Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, νωρίτερα ο Πούτιν είχε φροντίσει να ενημερώσει τηλεφωνικά, τόσο τον πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όσο και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Πλέον αναμέντεται η αντίδραση της Δύσης και ιδίως των ΗΠΑ, που είχαν προεδοποιήσει να μην τον κάνει διότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

Το διάγγελμα του Πούτιν

Χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του αναφέρει τα εξής: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι, από την αρχή, η Ρωσία έκανε τα πάντα για να βοηθήσει στην επίλυση όλων των αναδυόμενων ζητημάτων με ειρηνικά μέσα, με ειρηνικό τρόπο. Για τα εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στην Ουκρανία κανείς δεν τους ρώτησε αν θέλουν να είναι ξεχωριστοί. Η νίκη του κόκκινου στρατού έδωσε εδάφη στην Ουκρανία που ανήκαν στην Γερμανία και στην Πολωνία.

Η μοντέρνα Ουκρανία είναι δημιούργημα της κομμουνιστικής Ρωσίας. Η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη. Η Ουκρανία είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας. Όταν μας ζήτησαν βοήθεια, η Ρωσία βοήθησε την Ουκρανία. Τους δώσαμε δάνεια, έχουμε δώσει περίπου 250 δισ. δολ. Η Ρωσία ανέλαβε όλο το βάρος να πληρώσει το εξωτερικό χρέος της Σοβιετικής Ένωσης».

Δύο στρατιώτες κι ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς των αυτονομιστών

Η κατάσταση είναι έκρυθμη και όλα συντείνουν στο γεγονός ότι ο πόλεμος δείχνει αναπόφεκτος. Εξάλλου, ο νεότερος απολογισμός είναι ότι δύο στρατιωτικοί και ένας άμαχος σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές αρχές.

Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στο χωριό Ζαϊτσεβέ, ενώ ένας τέταρτος στρατιώτης τραυματίστηκαν στην κοινότητα Βοντιανέ, ανέφερε η ουκρανική αστυνομία, σε ένα δελτίο Τύπου. Με τους θανάτους αυτούς αυξάνεται στους 7 ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί φέτος στη γραμμή του μετώπου, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Λίγο νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός αμάχου, του Αλεξέι Τσιρόκι, 51 ετών, σε έναν βομβαρδισμό των αυτονομιστών στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Ζαϊτσεβέ.

Πρόκειται για το πρώτο θύμα άμαχο που επιβεβαιώνεται φέτος στον πόλεμο με τους αυτονομιστές, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους από την έναρξή του πριν από οκτώ χρόνια.

Οι αυτονομιστές της γειτονικής περιοχής του Λουγκάνσκ ανέφεραν, από την πλευρά τους, ότι ένας αξιωματούχος τους τραυματίστηκε σε μια επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό, που κατέστρεψε το όχημά του.