Ακυρώθηκαν οι βαφτίσεις που έκανε ιερέας για ένα λάθος

Ακυρώθηκαν οι βαφτίσεις που έκανε ιερέας για ένα λάθος

Δείτε τί προκάλεσε το μπλέξιμο

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ένας ιερέας στο Φοίνιξ της Αριζόνα, κι αυτό γιατί οι λέξεις που χρησιμοποιούσε στη διάρκεια των βαφτίσεων που έκανε ήταν λάθος, με αποτέλεσμα αυτές να θεωρηθούν άκυρες.

Η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Φοίνιξ εξέδωσε μια ανακοίνωση για την περίεργη υπόθεση, σημειώνοντας ότι όλες οι βαφτίσεις που είχε κάνει ο ιερέας Andres Arango μέχρι τις 17 Ιουνίου 2021 θεωρούνται άκυρες εξαιτίας των λέξεων που χρησιμοποίησε, σύμφωνα με το fox10phoenix.com.

Οι λέξεις που προκάλεσαν το μπλέξιμο ήταν το «εμείς» και το «εγώ». Ο Arango έπρεπε να χρησιμοποιεί τη δεύτερη στις βαφτίσεις και όχι την πρώτη: «(Εγώ) σε βαφτίζω στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Ο ιερέας όμως έλεγε: «(Εμείς) σε βαφτίζουμε στο Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Σε μια επιστολή προς τους πιστούς, ο επίσκοπος Thomas Olmsted ανέφερε ότι η απόφαση να ακυρωθούν οι βαφτίσεις που έκανε ο Arango ελήφθη μετά από προσεκτική εξέταση του θέματος.

Γιατί όμως έγινε τόσο μεγάλο θέμα; Αξιωματούχοι της Επισκοπής ανέφεραν ότι η αλλαγή της λέξης είχε μεγάλη σημασία

«Δεν είναι η κοινότητα που βαφτίζει ένα πρόσωπο και το ενσωματώνει στην Εκκλησία του Χριστού. Είναι ο Χριστός και μόνον ο Χριστός που προεδρεύει σε όλα τα μυστήρια και άρα ο Χριστός που βαφτίζει», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

 

Όπως εξήγησαν, τα μυστήρια θεωρούνται άκυρα αν λέξεις, ενέργειες ή υλικά αλλάζουν.

Στην επιστολή του ο Olmsted ανέφερε ότι ο Arango δεν είχε σκοπό να προκαλέσει βλάβη ή να στερήσει από τους πιστούς τα μυστήρια.

Τι λέει ο ιερέας

Ο ίδιος ο ιερέας, σε μια ξεχωριστή επιστολή, δήλωσε λυπημένος που έμαθε ότι είχε κάνει άκυρες βαφτίσεις, χρησιμοποιώντας «λανθασμένη φόρμουλα».

«Μετανιώνω βαθιά το λάθος μου και το πώς έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους», σημείωσε.

Ο Arango παραιτήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022. Όσων η βάφτιση θεωρήθηκε άκυρη μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβουν το μυστήριο.