Ρωσία: Τί ζητάει η Βουλή από τον Πούτιν για τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία

Ρωσία: Τί ζητάει η Βουλή από τον Πούτιν για τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία

Μόσχα και Κίεβο βαδίζουν «σε τεντωμένο σχοινί»

Οι Ρώσοι βουλευτές ενέκριναν σήμερα μια έκκληση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει η Ρωσία την ανεξαρτησία των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν, με την υποστήριξη της Μόσχας, τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία τα τελευταία οκτώ χρόνια.

«Η έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας για την ανάγκη να αναγνωριστούν η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ θα του διαβιβαστεί χωρίς καθυστέρηση», έγραψε στο Telegram ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, και μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενιαία Ρωσία Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Διευκρινίζει πως το κείμενο εγκρίθηκε «σε ολομέλεια» της Δούμας προκειμένου οι δύο περιοχές να γίνουν «αυτόνομα, κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη».

«Το Κίεβο δεν τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ. Οι πολίτες και οι συμπατριώτες μας που ζουν στο Ντονμπάς χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», έγραψε ακόμη ο Βολόντιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλινου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή «καμία επίσημη απόφαση», αλλά το αίτημα των βουλευτών «αντανακλά την άποψη του πληθυσμού» της Ρωσίας.

Είπε πως η Ρωσία έχει καταδείξει επανειλημμένα τη δέσμευσή της στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ και εξακολουθεί να θέλει την εφαρμογή τους.

Η αναγνώριση των περιοχών αυτών θα σήμαινε το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία, με τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες υπογράφηκαν με γαλλογερμανική διαμεσολάβηση, να προβλέπουν εν καιρώ την επιστροφή των περιοχών αυτών υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

«Σε περίπτωση αναγνώρισης, η Ρωσία θα αποσυρόταν ντε φάκτο και ντε γιούρε από τις συμφωνίες του Μινσκ με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες. Έχουμε ήδη προειδοποιήσει εναντίον αυτής της θέσης», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Μόσχα κατηγορεί εδώ και μήνες την Ουκρανία ότι θέλει να ανατρέψει αυτές τις συμφωνίες ενώ η ειρηνευτική διαδικασία έχει εκ των πραγμάτων σταματήσει από τα τέλη του 2019.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει υποκινήσει τη σύγκρουση και στηρίζει τους αυτονομιστές, με τον πόλεμο να έχει ξεσπάσει μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας μετά την άνοδο στην εξουσία φιλοδυτικών πολιτικών στο Κίεβο στις αρχές του 2014.

Η Ρωσία έχει εκδώσει περισσότερα από 700.000 διαβατήρια σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.

Η Μόσχα ευνόησε τις αυτονομιστικές τάσεις σε αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αναγνωρίζοντας κυρίως, μετά τον πόλεμο-αστραπή που διεξήγαγε με τη Γεωργία το 2008, την ανεξαρτησία δύο φιλορωσικών περιοχών, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.