Αν βλέπετε αυτό τότε έχετε το «οπτικό σύνδρομο του χιονιού» – Τι είναι

Αν βλέπετε αυτό τότε έχετε το «οπτικό σύνδρομο του χιονιού» – Τι είναι

Μια σπάνια νευρολογική διαταραχή

Αν κάποιος βλέπει φώτα και τελείες που αναβοσβήνουν, τότε ενδεχομένως να πάσχει από το λεγόμενο «οπτικό σύνδρομο του χιονιού», με έναν ειδικό να εξηγεί τα συμπτώματα αλλά και πιθανούς τρόπους βελτίωσης της νόσου.

Το λεγόμενο «οπτικό σύνδρομο του χιονιού» ή η «οφθαλμική εμβοή» είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή, που προκαλεί ζήτημα στα μάτια και μοιάζει λίγο με το χιόνι, εξού και η ιδιαίτερη ονομασία της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Εxpress, το να βλέπει κάποιος φώτα και κουκκίδες που αναβοσβήνουν μπορεί να είναι μέρος της πάθησης, αλλά υπάρχουν και άλλα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του «οπτικού συνδρόμου του χιονιού»

Δεν έχει γίνει μεγάλη έρευνα για το «οπτικό σύνδρομο του χιονιού», αλλά είναι γνωστό ότι τα 2/3 των ανθρώπων που το βιώνουν, εμφανίζουν συχνές ημικρανίες. Αν και μόνο το 3% του πληθυσμού φαίνεται να την αντιμετωπίζει, ωστόσο η πάθηση μπορεί ακόμα και να παραλύσει τον ασθενή.

Ο οπτομέτρης Δρ Σέιν Κάναρ ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του στην «Express»: «Οι πάσχοντες τείνουν να βλέπουν φώτα που αναβοσβήνουν, κουκκίδες που τρεμοπαίζουν και στατικά που επηρεάζουν τον τρόπο που βλέπουν και δεν υπάρχει ανακούφιση, ούτε όταν κλείνουν τα μάτια τους.

Αυτό το οπτικό φαινόμενο είναι το κύριο κλινικό χαρακτηριστικό του "οπτικού συνδρόμου του χιονιού". Είναι συνήθως ασπρόμαυρο αλλά μπορεί, επίσης, να είναι έγχρωμο, να αναβοσβήνει ή να είναι διαφανές».

Ακόμα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν παλινοψία, φωτοφοβία, νυκταλωπία ή εντοπιακά φαινόμενα.

Η πάθηση προκαλεί, επίσης, μη οπτικά συμπτώματα, όπως μυϊκό πόνο, εμβοές και άγχος ή κατάθλιψη.

Μάλιστα, οι εμβοές είναι εξαιρετικά συχνές σε ασθενείς με «οπτικό σύνδρομο του χιονιού», με έως και τα 3/4 των νοσούντων εμφανίζουν το εν λόγω σύμπτωμα. Ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν, ακόμα, τρόμο και κόπωση.

Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το «οπτικό σύνδρομο του χιονιού»

Το «οπτικό σύνδρομο του χιονιού» δεν είναι ακόμα πλήρως αναγνωρισμένο από την ιατρική κοινότητα. Ο Δρ Σέιν Κάναρ είπε: «Οι νευρολόγοι ζητούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, ώστε οι πάσχοντες να μπορούν να λάβουν τη σωστή θεραπεία για να τους βοηθήσουν να βλέπουν καλύτερα, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής τους».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το "οπτικό σύνδρομο του χιονιού" είναι απίθανο να υποχωρήσει από μόνο του, αλλά θα μπορούσε να επιδεινωθεί επηρεάζοντας την όρασή σας, επομένως είναι καλύτερο να κολλήσετε αυτήν την κατάσταση νωρίς για να αποφύγετε οποιαδήποτε μη αναστρέψιμη βλάβη.

Υπάρχουν μερικά φάρμακα που μπορεί να είναι χρήσιμα στη διαχείριση ορισμένων από τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών και των φαρμάκων για τον πόνο των νεύρων».

Αν και λίγα είναι γνωστά για τη θεραπεία, ορισμένες ήπιες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων βελτιώνοντας απλώς τη συνολική υγεία σας.

Ως εκ τούτου, ο ειδικός συνέστησε το εξής: «Προσπαθήστε να μειώσετε τον χρόνο μπροστά από τις οθόνες, να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση, να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να δώσετε προτεραιότητα στον καλό βραδινό ύπνο. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να φοράτε σκούρα γυαλιά, καθώς ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει ότι η προστασία των ματιών από το έντονο φως μπορεί να μειώσει την ένταση της πάθησης».