Γαλλία: Μισός τόνος κοκαΐνης βρέθηκε σε αθλητικές τσάντες από τη Χιλή

Γαλλία: Μισός τόνος κοκαΐνης βρέθηκε σε αθλητικές τσάντες από τη Χιλή

Το 2021 η ποσότητα που κατασχέθηκε στα τελωνεία της χώρας ήταν υπερδιπλάσια αυτής του 2020

Περισσότερο από μισό τόνο κοκαΐνης εντόπισαν τελωνειακοί στη Μασσαλία της Γαλλίας σε κοντέινερ, που τα μετέφερε πλοίο από τη Χιλή.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης που έγινε ποτέ σε αυτή την πόλη. Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, όταν το πλοίο έφτασε από τη Χιλή, οι τελωνειακοί επέλεξαν πολλά κοντέινερ για έλεγχο. Η ακτινογραφία έδειξε, ότι εκτός από τα δέματα υπάρχουν 13 αθλητικές τσάντες. Από τις τσάντες έβγαλαν σχεδόν 450 μπάρες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 514 κιλών. Η αξία του εμπορεύματος υπολογίζεται κοντά στα 36 εκατομμύρια ευρώ. Η προηγούμενη μεγάλη κατάσχεση ήταν το 2020 με 291 κιλά.

Αυτή η τεχνική μεταφοράς ναρκωτικών σε ένα νόμιμο φορτίο, που ονομάζεται rip-off, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων, με συνεργούς στο τέλος της αλυσίδας που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα ναρκωτικά, πριν παραδώσουν το εμπόρευμα στον παραλήπτη. Το 2021 τα γαλλικά τελωνεία κατάσχεσαν 18 τόννους κοκαΐνης στην εθνική επικράτεια, σημειώνοντας αύξηση 106% σε σύγκριση με το 2020.

Η Ολίβια Ντουσό, εκπρόσωπος υπουργού αρμόδιου για τους δημόσιους λογαριασμούς, δήλωσε: «Αυτή η μεγάλη κατάσχεση δείχνει τον ενεργό ρόλο των τελωνειακών υπηρεσιών στο λιμενικό περιβάλλον, οι οποίες εφαρμόζουν τις δεξιότητες στόχευσης και χρησιμοποιούν τα τεχνικά τους μέσα σε καθημερινή βάση για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. «Συγχαίρω την κινητοποίηση των τελωνείων και των τελωνειακών στη Μασσαλία που δεν άφησαν το έδαφος ανοιχτό για εγκληματικά δίκτυα και προστατεύοντας την επικράτειά μας και τους συμπολίτες μας», δήλωσε η υπουργός Olivia Duso.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ανάλυση της κατασχεθείσας κοκαΐνης. Έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό παραληπτών της κοκαΐνης σε γαλλικό έδαφος.