Τι είναι η νόσος των manager και ποια είναι τα συμπτώματα

Τι είναι η νόσος των manager και ποια είναι τα συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν τα συμπτώματα

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους καθισμένοι σε μια πολυθρόνα, καρέκλα ή αυτοκίνητο.

Το να κάθεστε σε λάθος στάση για αρκετές ώρες είναι ένα τεράστιο λάθος που οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης νόσου των manager.

Άγχος, παχυσαρκία, καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση, πόνος στον αυχένα, μυϊκή ένταση και μυρμήγκιασμα στα χέρια – αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα που τη χαρακτηρίζουν.

Επηρεάζει συχνότερα εργαζόμενους, ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών – προγραμματιστές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, γιατρούς, δημοσιογράφους και όσους βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις.

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων που υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα, επειδή οι ανεπαρκείς συνθήκες για εργασία από το σπίτι -κάθισμα σε καρέκλες τραπεζαρίας, εργασία σε τραπέζι που δεν είναι καλά προσαρμοσμένο- είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν την ένταση και πόνο, λανθασμένη στάση, μυϊκό σπασμό και άλλα πράγματα», εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής Μίλος Μακάριτς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αγνοούν τα συμπτώματα και να τα αποδίδουν σε κόπωση, αν και οδηγούν σε αϋπνία και ευερεθιστότητα, επηρεάζουν τη συγκέντρωση και διαταράσσουν τον βιορυθμό.

«Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό πράγμα εδώ, αλλά αν υπάρχει ήδη πρόβλημα, η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν μιλάμε για φυσικοθεραπεία, αυτοί είναι διάφοροι φυσικοί παράγοντες που αντιμετωπίζουν τον πόνο, μειώνουν τους σπασμούς, μειώνουν την ένταση των μυών, ασκήσεις, αλλά όταν λέω ασκήσεις, εννοώ στοχευμένες ασκήσεις, ασκήσεις μόνο για αυτό το πρόβλημα, ασκήσεις μυών του αυχένα, ασκήσεις πλάτης, ασκήσεις διατάσεων, καθώς και τακτικά μασάζ», λέει ο Makarić.

Η ανακούφιση από τον πόνο και η θεραπεία διαρκεί από τρεις έως έξι μήνες. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός και να μην επιλέγει κανένα είδος άθλησης, αλλά ασκήσεις που γίνονται σταδιακά, χωρίς απότομες κινήσεις και υπερβολική προσπάθεια.

– Οι ασθενείς συχνά κάνουν λάθη, οπότε λένε “καλά, πηγαίνω στο ποδόσφαιρο, τρέχω”, αυτή είναι καλή φυσική δραστηριότητα, αλλά η σωματική δραστηριότητα για την εξάλειψη του άγχους, που είναι ένας από τους παράγοντες, αλλά για να εξαλείψουμε τον πόνο στην πλάτη πρέπει να κάνουμε στοχευμένες ασκήσεις – κολύμβηση και ασκήσεις που θα επηρεάσουν εκείνο το τμήμα του μυϊκού συστήματος, π.χ. της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζεται», επισημαίνει ο Makarić.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι στους δέκα ασθενείς, μόνο ένας ασχολείται τακτικά με κάποιο είδος αναψυχής. Εκτός από την κατάλληλη σωματική δραστηριότητα, που καταπραΰνει και ανακουφίζει από τον πόνο, η λύση είναι η αλλαγή των καθημερινών συνηθειών.