Κορονοϊός: Στυτική δυσλειτουργία και συρρίκνωση του πέους δείχνει νέα μελέτη

Κορονοϊός: Στυτική δυσλειτουργία και συρρίκνωση του πέους δείχνει νέα μελέτη

Τι είναι το «Covid Dick» - Τα συμπεράσματα έρευνας νευρολόγων του University of London

Σοκ έχουν προκαλέσει οι τελευταίες διεθνείς έρευνες, που δείχνουν, ότι άνδρες που νόσησαν από κορονοϊό εμφάνισαν μόνιμη στυτική δυσλειτουργία, ενώ δεν είναι λίγες οι αναφορές ακόμη και για συρρίκνωση του μήκους του μορίου τους.

Νευρολόγοι από το University of London μελέτησαν 3,762 ασθενείς που νόσησαν από Covid σε 56 χώρες, αλλά συνέχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα για τουλάχιστον 7 μήνες μετά την ανάρρωση. «Μάθαμε ότι το σύνδρομο του παρατεταμένου κορονοϊού αφορά πολλά όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Ένας μέσος ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα σε 9 από τα 10 όργανα που μελετήσαμε. Και παράλληλα είδαμε τον αντίκτυπο αυτών των συμπτωμάτων στην καθημερινότητα» αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Τα συμπτώματα που ανησύχησαν ιδιαίτερα τους επιστήμονες και φαίνεται να είναι μόνιμα, είναι η στυτική δυσλειτουργία, με ασθενείς να παρουσιάζουν ακόμα και συρρίκνωση πέους, ενώ ο έρπης, η απώλεια μνήμης και η θολή όραση συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 207 συμπτώματα long covid. «Ο σύνδεσμος ανάμεσα στον κορονοϊό και τη στυτική δυσλειτουργία είναι αδιαμφισβήτητος πλέον, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι όλοι οι άνδρες που νοσούν από Covid, θα έχουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες» αναφέρεται.

Έχασε 3,8 πόντους από το πέος του

Ένας 30χρονος Αμερικάνος ασθενής που νόσησε το περασμένο καλοκαίρι και συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε ότι άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας μετά την ανάρρωση του από τη νόσο. «Τον περασμένο Ιούλιο νόσησα με κορονοϊό και ήμουν πολύ άρρωστος. Όταν βγήκα από το νοσοκομείο αντιμετώπισα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Σταδιακά αυτά βελτιώθηκαν με ιατρική βοήθεια. Αλλά όπως φαίνεται, μου έμεινε ένα μόνιμο πρόβλημα. Το πέος μου συρρικνώθηκε» είπε.

Μάλιστα, ο 30χρονος ανέφερε ότι μειώθηκε κατά 1,5 ίντσες (δηλαδή 3,8 πόντους) το μόριο του, με αυτό το σύμπτωμα long covid να ονομάζεται από τους επιστήμονες «Covid Dick». Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώην ασθενείς κορονοϊού δυσκολεύονται στην αναπνοή μετά τη νόσηση, συνεχίζουν να παρουσιάζουν δύσπνοια, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία στην αιμάτωση των αγγείων στο ανδρικό μόριο από έλλειψη οξυγόνου.