Δυτική Όχθη: Οργή για τον θάνατο 80χρονου Παλαιστίνιου μετά τη σύλληψή του από Ισραηλινούς

Δυτική Όχθη: Οργή για τον θάνατο 80χρονου Παλαιστίνιου μετά τη σύλληψή του από Ισραηλινούς

Του πέρασαν χειροπέδες κατά τη διάρκεια επιδρομής σε χωριό τα ξημερώματα

Ένας 80χρονος Παλαιστίνιος, ο οποίος σύμφωνα με την οικογένειά του ήταν υπήκοος των ΗΠΑ, βρέθηκε νεκρός αφότου συνελήφθη και του πέρασαν χειροπέδες κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής σε χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν σήμερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και συγγενείς του θύματος.

Η σορός του Ομάρ Αμπνταλμάζεντ Άσαντ εντοπίστηκε στην Τζιλτζίγια τις πρώτες πρωινές ώρες με πλαστικές χειροπέδες γύρω από τον έναν καρπό, είπαν χωρικοί στο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε μια επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χωριό και ότι ένας Παλαιστίνιος «συνελήφθη αφού αντιστάθηκε σε έλεγχο». Ο στρατός υποστήριξε ότι ο Παλαιστίνιος ήταν ζωντανός όταν οι στρατιώτες τον άφησαν ελεύθερο.

«Το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Στρατονομίας διενεργεί έρευνα για το περιστατικό, στο τέλος της οποίας τα ευρήματα θα διαβιβαστούν στο Στρατιωτικό Γενικό Εισαγγελικό Σώμα», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Ο αδερφός του Άσαντ τόνισε στο Reuters ότι ο 80χρονος ήταν Αμερικανός υπήκοος που ζούσε στις ΗΠΑ επί δεκαετίες και επέστρεψε στην Δυτική Όχθη πριν από δέκα χρόνια. Η πρεσβεία των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η οικογένεια του Άσαντ καθυστέρησε την κηδεία μέχρι την Πέμπτη ώστε να γίνει η νεκροψία. Ο Ισλάμ Αμπού Ζαχέρ, ένας τοπικός γιατρός που είπε ότι προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή τον Άσαντ αλλά το θύμα δεν είχε σφυγμό, είπε ότι δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια τραυματισμού και ότι η αιτία θανάτου δεν είναι ακόμη σαφής.

«Είναι πιθανό να υπέστη καρδιακή προσβολή ή κάποια μορφή πανικού», είπε ο Αμπού Ζαχέρ στο Reuters, σημειώνοντας ότι ο Άσαντ είχε προηγουμένως υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και καρδιακό καθετηριασμό. «Θα χρειαστεί να κάνουμε νεκροψία», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Τζιλτζίγια, ο Φουάντ Κατούμ, ανέφερε ότι ο 80χρονος επέστρεφε στο σπίτι του μετά από επίσκεψη σε συγγενείς του, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες σταμάτησαν το αυτοκίνητό του, τον έδεσαν, του έδεσαν τα μάτια και τον οδήγησαν σε ένα κτίριο που ήταν ακόμη υπό κατασκευή. Ένας άλλος χωρικός είπε ότι είδε Ισραηλινούς στρατιώτες να απομακρύνονται από τον Άσαντ γύρω στις 3 τα ξημερώματα.

Το πτώμα του 80χρονου βρέθηκε περισσότερο από μία ώρα αργότερα, σύμφωνα με τον οπωροπώλη Μαχμούντ Ελαμπούντ, ο οποίος τόνισε ότι τέθηκε ο ίδιος υπό κράτηση για 20 λεπτά και μετά αφέθηκε ελεύθερος, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Αφού έφυγαν οι στρατιώτες, είδαμε κάποιον στο έδαφος», είπε ο Ελαμπούντ, 55 ετών, στο Reuters. «Ήταν πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος και όταν τον γυρίσαμε, είδαμε έναν ηλικιωμένο άνδρα χωρίς σημάδια ζωής».

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις για τον θάνατο του άνδρα, κάνοντας λόγο για «έγκλημα».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Άμνον Σέφλερ, είπε ότι ο στρατός «θα διερευνήσει το περιστατικό με ενδελεχή και επαγγελματικό τρόπο, ενεργώντας σύμφωνα με τις αξίες και τα πρωτόκολλά μας».