Δράμα στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 200 οι νεκροί στις επιθέσεις στην πολιτεία Ζαμφαρά

Δράμα στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 200 οι νεκροί στις επιθέσεις στην πολιτεία Ζαμφαρά

Αντίποινα από συμμορίες κακοποιών για τον βομβαρδισμό τους από την πολεμική αεροπορία

Κάπου διακόσιοι άνθρωποι – πιθανόν ακόμη περισσότεροι – σκοτώθηκαν στην πολιτεία Ζαμφαρά, στη βορειοδυτική Νιγηρία, κατά τη διάρκεια επιθέσεων από συμμορίες κακοποιών έπειτα από επιδρομές της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον κρησφύγετών τους αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν κάτοικοι χθες Σάββατο.

Κάτοικοι μπόρεσαν να φθάσουν στα χωριά χθες, αφού ο στρατός τα ανακατέλαβε, και άρχισαν να οργανώνουν ομαδικές ταφές, ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η πολιτειακή κυβέρνηση στη Ζαμφαρά κάνει επισήμως λόγο για 58 νεκρούς στις επιθέσεις των συμμοριών.

Ο Ουμάρου Μακέρι, κάτοικος που έχασε τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους σε μια από τις επιθέσεις, δήλωσε πως ενταφιάστηκαν πάνω από 154 άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί στρατιωτικοί. Σύμφωνα με κατοίκους, ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ξεπερνά τους 200 νεκρούς.

Το Ρόιτερς μετέδωσε αρχικά προχθές Παρασκευή ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Άνκα, όταν κάπου 300 κακοποιοί που κινούνταν με μοτοσικλέτες έκαναν έφοδο σε οκτώ χωριά και άρχισαν να ρίχνουν σποραδικά αδιακρίτως την Τρίτη (25132282).

Ο στρατός ανέφερε ότι εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στο δάσος Γκουσάμι και στο χωριό Τσάμρε στην πολιτεία Ζαμφάρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από εκατό κακοποιεί, ανάμεσά τους δύο από τους ηγέτες της.

Κάτοικος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Ρόιτερς πως οι πολύνεκρες επιθέσεις στα χωριά μπορεί να συνδέονταν με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στη βορειοδυτική Νιγηρία έχει καταγραφεί σειρά φονικών επιθέσεων και έχουν αυξηθεί απότομα οι απαγωγές, ενίοτε μαζικές, και τα βίαια εγκλήματα από τα τέλη του 2020. Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να επιβάλει τον νόμο και την τάξη, εν μέσω μαρασμού της οικονομίας.

Εξάλλου, στην πολιτεία Κέμπι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη ανακοίνωσε ότι 30 φοιτητές που είχαν απαχθεί αφέθηκαν ελεύθεροι χθες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του χθες ότι ο στρατός έχει πλέον στη διάθεσή του περισσότερο εξοπλισμό για την καταδίωξη και την εξάλειψη των συμμοριών κακοποιών που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους της βόρειας και της κεντρικής Νιγηρίας, ενίοτε επιβάλλοντας παράνομα φόρους ή θέτοντας κοινότητες υπό πολιορκία, αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι νέες επιθέσεις εναντίον αθώων από τους ληστοσυμμορίτες είναι πράξη απελπισίας από μαζικούς δολοφόνους, που τώρα αντιμετωπίζουν αμείλικτη πίεση από τις ένοπλες δυνάμεις μας», διαβεβαίωσε ο κ. Μπουχάρι. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία πρόθεση να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για να απαλλαγεί η χώρα από τις συμμορίες.