Τουρκία: Ξεκίνησε η χορήγηση του εμβολίου Turkovac κατά του κορονοϊού

Τουρκία: Ξεκίνησε η χορήγηση του εμβολίου Turkovac κατά του κορονοϊού

Το τουρκικό εμβόλιο έλαβε έγκριση από τις τοπικές αρχές την περασμένη εβδομάδα

Η Τουρκία άρχισε σήμερα να χορηγεί το τουρκικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Turkovac, σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των μολύνσεων που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.

Η Τουρκία έχει ήδη χορηγήσει περισσότερες από 130 εκατ. δόσεις εμβολίων του κινεζικού Sinovac και εκείνου των Pfizer/BioNTech. Ξεκίνησε επίσης τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. Το Turkovac έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από τις τουρκικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις.

Οι ημερήσιες μολύνσεις κορονοϊού ξεπέρασαν τις 30.000 αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 30% τη Δευτέρα και ξεπέρασαν τις 36.000 χθες, Τετάρτη, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά κάλεσε τους πολίτες να κάνουν αναμνηστικές δόσεις.

Ο Κοτζά είχε την Τετάρτη συνάντηση με το επιστημονικό συμβούλιο της χώρας για τον κορονοϊό για την έναρξη χορήγησης του Turkovac και την αύξηση των μολύνσεων αφού έλαβε αναμνηστική δόση με το τουρκικό εμβόλιο, αλλα είπε πως για την ώρα δεν εξετάζονται νέοι περιορισμοί.

"Η γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον δεν προκαλεί καμία αλλαγή στα μέτρα. Η σημασία των ατομικών μέτρων απέναντι σε αυτή την παραλλαγή που εξαπλώνεται ταχύτερα έχει αυξηθεί σημαντικά", ανέφερε ο Κοτζά σε μια δήλωση μετά τη συνάντηση του επιστημονικού συμβουλίου.

"Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac θα αρχίσει να χορηγείται στα νοσοκομεία των πόλεών μας από την Πέμπτη [σήμερα]. Είναι πιθανό να ληφθεί η αναμνηστική δόση με το εμβόλιό μας. Ανεξάρτητα από τι είδους εμβόλιο κάνατε προηγουμένως, μπορείτε να κάνετε την αναμνηστική δόση εμβολίου με το Turkovac", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει κατ΄επανάληψη πως η κυβέρνησή του θα καταστήσει το Turkovac διαθέσιμο παγκοσμίως, όμως η Άγκυρα δεν έχει ακόμη δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου ή αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές.