Βόρεια Κορέα: Γιατί δεν επιτρέπεται στους πολίτες της να φοράνε δερμάτινα παλτό

Βόρεια Κορέα: Γιατί δεν επιτρέπεται στους πολίτες της να φοράνε δερμάτινα παλτό

Η αστυνομία περιπολεί στους δρόμους για να κατασχέσει τα μπουφάν

Ένα από τα πιο περίοπτα στοιχεία του Κιμ Γιονγκ Ουν, του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, εκτός από το χαρακτηριστικό κούρεμά του, είναι και οι στυλιστικές του απόψεις με το μαύρο δερμάτινο παλτό να αποτελεί την σταθερή επιλογή του για τις περισσότερες εμφανίσεις του.

Κάπως έτσι, στη Βόρεια Κορέα δεν επιτρέπεται στους πολίτες της να φοράνε δερμάτινα παλτό, τα οποία έχει απαγορεύσει ο ίδιος ο ηγέτης από τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με το grunge.com, με την αστυνομία μάλιστα να περιπολεί στους δρόμους για να κατασχέσει τα μπουφάν από πολίτες και πωλητές.

«Όταν αυτά τα δερμάτινα παλτό έγιναν δημοφιλή, οι αρχές επιβολής του νόμου καταδίωξαν τις εταιρείες που κατασκεύαζαν τα παλτά που μοιάζουν πολύ με αυτά του Κιμ Γιονγκ Ουν», είπε μια πηγή στο Radio Free Asia. Ο Κιμ έκανε το δερμάτινο παλτό δημοφιλές στη Βόρεια Κορέα το 2019, όταν άρχισε να εμφανίζεται στο κοινό και στην κρατική τηλεόραση φορώντας συχνά το συγκεκριμένο πανωφόρι.

Κατά τη διάρκεια μιας βορειοκορεατικής στρατιωτικής παρέλασης τον Ιανουάριο του 2021, όλοι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι εθεάθησαν να φορούν δερμάτινα μπουφάν, τα οποία τράβηξαν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού για το συγκεκριμένο ρούχο. Τα δερμάτινα παλτό φορέθηκαν αρχικά από εκπροσώπους της πολιτικής ελίτ της χώρας καθώς και από τους πολύ πλούσιους Βορειοκορεάτες που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το ακριβό αυτό ρούχο, το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 20 φορές το μέσο μηνιαίο μισθό της Βόρειας Κορέας, εξηγεί το grunge.com. Ωστόσο, ψεύτικα δερμάτινα αντίγραφα της καμπαρντίνας του Κιμ Γιονγκ Ουν κυκλοφόρησαν σύντομα στην αγορά με λιγότερο από το μισό κόστος, γεγονός που απογοήτευσε τον ανώτατο ηγέτη της χώρας.

Όλα αυτά οδήγησαν στην κυριολεκτική αστυνομία της μόδας να κυνηγήσει αυθεντικά και ψεύτικα δερμάτινα μπουφάν, το ίδιο σθεναρά. Από την πλευρά τους, οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι δεν είναι δίκαιο να κατασχέσει η αστυνομία ένα μπουφάν που πλήρωσαν. «Η αστυνομία ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, λέγοντας ότι το να φοράς ρούχα σχεδιασμένα να μοιάζουν με αυτά του ανώτατου ηγέτη της χώρας είναι μια “ακάθαρτη” τάση αμφισβήτησης της εξουσίας του Κιμ Γιονγκ Ουν», είπε μια άλλη βορειοκορεατική πηγή στο Radio Free Asia. «Έδωσαν οδηγίες στο κοινό να μην φοράει δερμάτινα παλτό γιατί είναι μέρος της οδηγίας του κόμματος να αποφασίσει ποιος μπορεί να τα φορέσει», συμπλήρωσε η ίδια πηγή.