Κορονοϊός: Μίνι lockdown στην Ολλανδία ανακοινώνει ο Μαρκ Ρούτε

Κορονοϊός: Μίνι lockdown στην Ολλανδία ανακοινώνει ο Μαρκ Ρούτε

Μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείνουν στις 19:00

Νέα περιοριστικά μέτρα, την πρώτη μερική καραντίνα του φετινού χειμώνα στη δυτική Ευρώπη, αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, εξαιτίας του αριθμού ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένονται και που θα ισχύσουν τις τρεις επόμενες εβδομάδες, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, θα πρέπει να κλείνουν στις 19:00 τοπική ώρα, ενώ η τηλεργασία θα πρέπει να ευνοηθεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δημόσιες εκδηλώσεις θα καταργηθούν και οι αγώνες ποδοσφαίρου θα πρέπει να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα για το παγκόσμιο κύπελλο, στον οποίο θα αναμετρηθούν η Ολλανδία και η Νορβηγία την προσεχή εβδομάδα, πρόσθεσαν τα τοπικά ΜΜΕ. Τα σχολεία θα πρέπει ωστόσο να παραμείνουν ανοικτά και θα επιτρέπονται οι έξοδοι από το σπίτι.

Ο Ρούτε και ο υπουργός Υγείας Ούγκο ντε Γιόνε θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσουν τα μέτρα αυτά, που η κυβέρνηση τα περιγράφει ως "μερική καραντίνα για να μειωθεί γρήγορα ο αριθμός των κρουσμάτων", σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να περιορίσει την πρόσβαση στους χώρους εστίασης και αναψυχής μετά την περίοδο των τριών εβδομάδων μόνο στους εμβολιασμένους ή αποθεραπευμένους ασθενείς με Covid και στα πρόσωπα που παρουσιάζουν αρνητικό τεστ.

Επιπλέον, η επίσημη άφιξη του Σιντερκλάας - του Ολλανδού Αη Βασίλη - που αναμενόταν το Σάββατο στην Ουτρέχτη, ακυρώθηκε ήδη λόγω της αύξησης των μολύνσεων. Οι νέοι περιορισμοί είναι ωστόσο ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Χάγη την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν σήμερα τις 16.000 για δεύτερη συνεχή μέρα. Την Πέμπτη, η Ολλανδία ανακοίνωσε 16.364 νέα κρούσματα της Covid, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 12.997 κρουσμάτων τον Δεκέμβριο του 2020. Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 2,2 εκατομμύρια κρούσματα και 18.612 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Τα νοσοκομεία προειδοποίησαν ότι δεν θα είναι σε θέση να περάσουν τον χειμώνα υπό τις παρούσες συνθήκες. Η κορύφωση της Covid καταγράφεται παρά το γεγονός ότι το 82% των Ολλανδών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί. Τα ανεμβολίαστα άτομα αποτελούν την πλειονότητα των περιστατικών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (69%) και των εισαγωγών στα νοσοκομεία (55%), αλλά και η μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, κυρίως στους ηλικιωμένους θεωρείται επίσης ένας λόγος.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση θα αρχίσει τον Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της Covid καταγράφουν αύξηση σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και η γειτονική Γερμανία σκοπεύει επίσης να εφαρμόσει νέα περιοριστικά μέτρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...