Φρέντερικ Ντε Κλερκ: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής που τελείωσε το απαρχάιντ

Φρέντερικ Ντε Κλερκ: Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής που τελείωσε το απαρχάιντ

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών

Ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ήρωας του αγώνα εναντίον του απαρτχάιντ και νομπελίστας Ειρήνης, χαιρέτισε σήμερα το "θάρρος" του πρώην προέδρου Φρέντερικ Ντε Κλερκ, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών, να ηγηθεί της δημοκρατικής μετάβασης της Νότιας Αφρικής, τονίζοντας ωστόσο την απουσία τύψεων του Ντε Κλερκ στο θέμα του απαρτχάιντ.

Ο Ντε Κλερκ είχε το μεγάλο προτέρημα να αισθάνεται τον άνεμο της ιστορίας: «Σε μια εποχή όπου όλοι οι συνάδελφοί του δεν έβλεπαν τη μελλοντική πορεία της χώρας με τον ίδιο τρόπο, εκείνος αναγνώρισε τη στιγμή της αλλαγής και επέδειξε τη βούληση να ενεργήσει ανάλογα», υπογράμμισε ο Τούτου.

Κατέχει «ένα ιστορικό αλλά δύσκολο σημείο» στη χώρα ως τελευταίος πρόεδρος «μιας μειοψηφικής κυβέρνησης έπειτα από 350 χρόνια αποικιακού καθεστώτος και απαρτχάιντ, που παραχώρησε την εξουσία σε έναν εξαιρετικά δημοφιλή πρόεδρο, τον Μαντέλα», που εξελέγη το 1994, με τον οποίο μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης, επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα δήλωσε ότι η είδηση του θανάτου σήμερα του τελευταίου λευκού προέδρου της χώρας Φρέντερικ ντε Κλερκ λύπησε τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Ο Ντε Κλερκ έπαιξε «βασικό ρόλο στην εκκίνηση της δημοκρατίας» στη χώρα, δήλωσε ο Ραμαφόσα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του πρώην προέδρου.