Τένις: Έρευνα για την καταγγελία της πρώην συντρόφου του Ζβέρεφ για συστηματική κακοποίηση

Τένις: Έρευνα για την καταγγελία της πρώην συντρόφου του Ζβέρεφ για συστηματική κακοποίηση

Από την Διεθνή Ομοσπονδία και αφορά τον Γερμανό αθλητή και όσα έχει πει η Όλια Σαρίποβα

Μία ανεξάρτητη έρευνα, η οποία ανατέθηκε από την ATP νωρίτερα στη σεζόν, ολοκληρώθηκε. Όπως έγινε γνωστό, αντιπροσωπεύει ένα βασικό στοιχείο της συνολικής αξιολόγησης της διεθνούς ομοσπονδίας του τένις, για να διασφαλίσει ότι όλοι οι ενήλικες και οι ανήλικοι που ασχολούνται με το επαγγελματικό τένις είναι ασφαλείς και προστατευμένοι από κακοποίηση.

Η έκθεση συντάχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Κρις Σμαρτ, πρώην αρχιεπιθεωρητή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν την πρόληψη, την αναφορά και τη διερεύνηση κατάχρησης, πειθαρχικά μέτρα, δηλώσεις πολιτικής, ασφάλεια εκδηλώσεων, εκπαίδευση, ανταλλαγή πληροφοριών, συνεργασία με άλλους φορείς του τένις και τον ορισμό αποκλειστικών οδηγών διασφάλισης.

Η ATP θα αξιολογήσει τώρα τις συστάσεις για τον εντοπισμό των άμεσων επόμενων βημάτων και θα αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική διασφάλισης που θα σχετίζεται με όλα τα θέματα κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας.

Ο CEO της ATP, Μάσιμο Καλβέλι, δήλωσε: «Ως οργανισμός αναγνωρίζουμε την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το επαγγελματικό τένις αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι. Οι συστάσεις της Έκθεσης Διασφάλισης θα μας βοηθήσουν να το προσεγγίσουμε με ισχυρό τρόπο. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα είναι μια ολονύκτια διαδικασία».

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εσωτερική έρευνα για τους ισχυρισμούς που αφορούν τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ στο τουρνουά Masters 1000 στη Σαγκάη το 2019. Η ATP καταδικάζει πλήρως κάθε μορφή βίας ή κακοποίησης και θα διερευνήσει τέτοιους ισχυρισμούς που σχετίζονται με τη συμπεριφορά μελών της σε τουρνουά.

Ο Καλβέλι πρόσθεσε: «Οι ισχυρισμοί εναντίον του Αλεξάντερ Ζβέρεφ είναι σοβαροί και έχουμε ευθύνη να τους αντιμετωπίσουμε. Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα μας επιτρέψει να διευκρινίσουμε τα γεγονότα και να καθορίσουμε τις κατάλληλες ενέργειες παρακολούθησης. Καταλαβαίνουμε ότι ο Ζβέρεφ χαιρετίζει την έρευνά μας και αναγνωρίζουμε ότι αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς. Θα παρακολουθούμε επίσης τυχόν περαιτέρω νομικές εξελίξεις μετά την προκαταρκτική διαταγή που έλαβε ο Ζβέρεφ στα γερμανικά δικαστήρια».

Να υπενθυμιστεί ότι η πρώην σύντροφος του Ζβέρεφ, Όλια Σαρίποβα, είχε καταγγείλει ότι ο Γερμανός κορυφαίος αθλητής την κακοποιούσε συστηματικά κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την καταγγελία της 21χρονης, η κατάσταση ξέφυγε το 2019, την εβδομάδα του Masters της Σανγκάης, όταν ο Ζβέρεφ φέρεται να την χτύπησε και την άφησε λιπόθυμη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους.

Πριν από μερικούς μήνες η Σαρίποβα σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Μπεν Ρόθενμπεργκ, αποκάλυψε πολλές από τις πτυχές της σχέσης της με τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του Τόκιο, με την ΑΤΡ να παίρνει επίσημη θέση την Δευτέρα (4/10).