Ιαπωνία: Χαλαρώνουν τα μέτρα – Εστιατόρια και μπαρ μπορούν και πάλι να προσφέρουν αλκοόλ στους πελάτες

Ιαπωνία: Χαλαρώνουν τα μέτρα – Εστιατόρια και μπαρ μπορούν και πάλι να προσφέρουν αλκοόλ στους πελάτες

Τα νέα κρούσματα COVID στο Τόκιο ανήλθαν συνολικά σε 200 σήμερα

Τα εστιατόρια και τα μπαρ στην Ιαπωνία μπορούν από σήμερα να πουλήσουν αλκοόλ και να μείνουν ανοικτά για περισσότερες ώρες ύστερα από την άρση της τελευταίας κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της COVID-19, με το κλίμα, ωστόσο, στο Τόκιο να είναι λιγότερο γιορτινό από ό,τι αναμενόταν λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Η Ιαπωνία προχωρά προσεκτικά σε χαλάρωση των περιορισμών που ίσχυαν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας για σχεδόν έξι μήνες. Τα νέα κρούσματα COVID στο Τόκιο ανήλθαν συνολικά σε 200 σήμερα, μια σημαντική μείωση από τα 5.000 και πλέον την ημέρα τον Αύγουστο εν μέσω ενός πέμπτου κύματος που ήταν αποτέλεσμα του μεταδοτικού στελέχους Δέλτα που έφερε το υγειονομικό σύστημα στα όριά του.

Οι περιορισμοί, που στόχο είχαν να ανακόψουν τις μολύνσεις, μειώνοντας την κινητικότητα και τις επαφές, ήταν ιδιαίτερα σκληροί για τον τομέα υπηρεσιών.

Ο Μινόρου Σασάκι, πρόεδρος της εταιρίας χονδρικής πώλησης ποτών Sasaki Co., είπε ότι περίπου το 20% των πελατών του αναγκάστηκαν να κλείσουν κατά την πανδημία και δήλωσε ανακουφισμένος που ο κόσμος μπορεί και πάλι να καταναλώσει ποτά στα εστιατόρια. «Είμαι πραγματικά χαρούμενος!», είπε ο Σασάκι για την χαλάρωση των μέτρων. Μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να προσφέρουν ποτά στους πελάτες τους από σήμερα, παρά τη σφοδρή βροχόπτωση.

Αλλά παρόλο που μειώνονται τα κρούσματα Covid-19 και ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων Ιαπώνων φθάνει στο 60% του πληθυσμού, ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας ανησυχούν για πιθανή ανάκαμψη φέτος το χειμώνα που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ύστερα από μια τόσο μακρά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από σήμερα θα υπάρχουν πολλοί που θέλουν να βγουν έξω, και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη», δήλωσε ο Κότζι Γουάντα, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας και Πρόνοιας στο Τόκιο.

«Αυτές οι ανακάμψεις τείνουν να συμβαίνουν εντός περίπου τριών εβδομάδων όταν δεν υπάρχουν εμβόλια, άρα ένα βασικό σημείο θα είναι να δούμε πόσο πάμε πέρα από αυτή την περίοδο τώρα που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός, και επίσης να είμαστε προσεκτικοί για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης γύρω στον Νοέμβριο», πρόσθεσε.