Ιταλία: Κάθειρξη 13 ετών σε πρώην δήμαρχο για απάτη σε σχέση με τη φιλοξενία μεταναστών

Ιταλία: Κάθειρξη 13 ετών σε πρώην δήμαρχο για απάτη σε σχέση με τη φιλοξενία μεταναστών

Κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση χρημάτων μέσω ενός εγκληματικού συστήματος

Η ιταλική δικαιοσύνη καταδίκασε σε 13 χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης τον Μίμο Λουκάνο, πρώην δήμαρχο της κωμόπολης Ριάτσε.

Ο Μίμο Λουκάνο καταδικάσθηκε για απάτη, χρηματισμό και στήριξη της παράτυπης μετανάστευσης. Πρόκειται για δήμαρχο, που στο παρελθόν είχε δημιουργήσει το γνωστό σύστημα Xenia, με διακηρυγμένο στόχο την ευρεία φιλοξενία και κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το ότι οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την καταδίκη του σε 7 χρόνια και έντεκα μήνες φυλάκισης, ενώ η ποινή που αποφάσισαν οι δικαστές ξεπερνά τα 13 χρόνια φυλάκισης.

Ο εισαγγελέας του Λόκρι της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία υπογράμμισε ότι «δεν καταδικάζεται η φιλοξενία των μεταναστών, αλλά ένα σύστημα βάσει του οποίου στους μετανάστες και πρόσφυγες κατέληγαν μόνο κάποια ψίχουλα». «Η εισαγγελία ουσιαστικά υποστήριξε, ότι πίσω από την πρωτοβουλία αυτή υποδοχής και φιλοξενίας είχε στηθεί ένα πραγματικό εγκληματικό σύστημα», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

«Μένω άναυδος, αφιέρωσα όλη μου την ζωή στην υπεράσπιση των τελευταίων και των κατατρεγμένων. Αν δεν με βοηθούσαν, δεν θα είχα ούτε τα αναγκαία χρήματα για να πληρώσω τους δικηγόρους μου. Περίμενα να αθωωθώ» απάντησε ο Λουκάνο μετά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης.