Αυστραλία: Ρεκόρ 1.290 κρουσμάτων κορονοϊού στη Νέα Νότια Ουαλία σε 24 ώρες

Αυστραλία: Ρεκόρ 1.290 κρουσμάτων κορονοϊού στη Νέα Νότια Ουαλία σε 24 ώρες

Οι θάνατοι ξεπέρασαν το ορόσημο των 1.000 στη χώρα

Η πολυπληθέστερη αυστραλιανή πολιτεία, η Νέα Νότια Ουαλία, ανακοίνωσε σήμερα – για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα – ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, καθώς η Αυστραλία συνεχίζει να δυσκολεύεται να θέσει υπό έλεγχο το ξέσπασμα που αποδίδεται στην πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφθασαν τα 1.290, ξεπερνώντας τα 1.218 της προηγουμένης.

Η πολιτειακή πρωθυπουργός, η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, προειδοποίησε ότι οι εισαγωγές ασθενών με την COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) αναμένεται να κορυφωθούν τον Οκτώβριο, καθώς συσσωρεύονται τα κρούσματα, προτού η αύξηση του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί αρχίσει να μειώνει την πίεση που υφίστανται τα νοσοκομεία.

«Αναμένουμε πως ο χειρότερος μήνας, η χειρότερη χρονική στιγμή για τις ΜΕΘ μας θα είναι ο Οκτώβριος», τόνισε η κυρία Μπερετζίκλιαν απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ, την πρωτεύουσα.

«Θα χρειαστεί να χειριστούμε διαφορετικά τα πράγματα, διότι βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, αλλά θα τα βγάλουμε πέρα», διαβεβαίωσε.

Στα νοσοκομεία της Νέας Νότιας Ουαλίας νοσηλεύονται 840 ασθενείς με την COVID-19, οι 137 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 48 διασωληνωμένοι.

Η πολιτεία ανακοίνωσε πως υπέκυψαν άλλοι τέσσερις ασθενείς με την COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Αυστραλία να ξεπερνά το ορόσημο των χιλίων, να φθάνει τους 1.003 νεκρούς.

Η Αυστραλία έγινε έτσι η τελευταία χώρα μέλος της G20 που ξεπέρασε το ορόσημο αυτό.

Στη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, τη Βικτόρια, ανακοινώθηκε σήμερα πως επιβεβαιώθηκαν 73 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, την επομένη της αναγγελίας από τον πολιτειακό πρωθυπουργό Νταν Άντριους πως τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν.

Σε εθνική κλίμακα, σημειώθηκε ρεκόρ 1.375 κρουσμάτων του ιού.

Η Αυστραλία, χάρη στα αυστηρά lockdowns και τις καραντίνες που επέβαλε, μπόρεσε να διατηρήσει τα επίπεδα των μολύνσεων και των θανάτων σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από άλλα κράτη με συγκρίσιμα επίπεδα πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης· όμως η παραλλαγή Δέλτα έχει αυξήσει δραματικά την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας.

Μόλις κάτι περισσότερο από 33% του πληθυσμού άνω των 16 ετών έχει λάβει δύο δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, ποσοστό πολύ πιο χαμηλό από αυτό που καταγράφουν άλλες χώρες συγκρίσιμου μεγέθους, κατά τα κυβερνητικά δεδομένα.

Η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή πολιτικής για το εμβόλιο της AstraZeneca, που επρόκειτο να είναι η ραχοκοκαλιά του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης, εξαιτίας των περιπτώσεων θρόμβωσης, σπάνιας παρενέργειας του σκευάσματος της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πάντως, ο ρυθμός του εμβολιασμού είναι πλέον ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αυστραλία, με βάση τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο, καθώς χορηγούνται κάπου 250.000 δόσεις εμβολίων κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.