Επτά γυναίκες ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν σε διανομή τροφίμων στη Νιγηρία

Επτά γυναίκες ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν σε διανομή τροφίμων στη Νιγηρία

Τη δράση είχε οργανώσει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού

Επτά γυναίκες σκοτώθηκαν και άλλες τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα, όταν ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων που είχε οργανώσει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπως ανέφεραν ένας εργαζόμενος σε ιατρικές υπηρεσίες και κάτοικοι της περιοχής.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο όπου θα γινόταν η διανομή, στην πόλη Μονγκούνο της Πολιτείας Μπόρνο. Ο συνωστισμός εξελίχθηκε σε χάος και πολλοί ποδοπατήθηκαν.

Το Μονγκούνο, περίπου 140 χιλιόμετρα από την περιφερειακή πρωτεύουσα, το Μαϊντουγκούρι, φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές αντάρτες και ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς.

«Μεταφέραμε στο νοσοκομείο τα άψυχα σώματα επτά γυναικών, καθώς και άλλες τέσσερις που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση», είπε ο Μπέλο Μαϊκούντι, μέλος μιας αντιτζιχαντιστικής οργάνωσης, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης.

«Όλα τα θύματα είναι γυναίκες. Δύο από εκείνες που τραυματίστηκαν είναι έγκυες», είπε μια πηγή του νοσοκομείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μια εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Νιγηρία, η Φατίμα Σάτορ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πράγματι έγινε διανομή τροφίμων σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Δεν διευκρίνισε όμως τον αριθμό των θυμάτων, ούτε τους λόγους που οδήγησαν στο δυστύχημα, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι εκτοπισμένοι του Μονγκούνο, για να επιβιώσουν, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διανομή τροφίμων των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, που ξεκίνησαν το 2009, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους στη βορειοανατολική Νιγηρία ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 2 εκατομμύρια.