Εμβόλια κορονοϊού: AstraZeneca και Johnson & Johnson εξετάζουν τροποποιήσεις λόγω των θρομβώσεων

Εμβόλια κορονοϊού: AstraZeneca και Johnson & Johnson εξετάζουν τροποποιήσεις λόγω των θρομβώσεων

Τι αναφέρουν οι δύο εταιρείες

Έρευνα σε πρώιμο στάδιο αναφορικά με το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στα εμβόλιά τους κατά του κορονοϊού πραγματοποιούν οι εταιρείες AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη ανθρώπους κοντά στη διαδικασία, ο στόχος της έρευνας των δύο εταιρειών είναι να εξεταστεί εάν οι τροποποιήσεις αυτές μπορεί να μειώσουν ή να εξαλείψουν τον κίνδυνο των σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος που συνδέονται με τα εμβόλιά τους.

«Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν μπορούν να τροποποιηθούν οι εμβολιασμοί και αν αυτό θα είχε νόημα από εμπορική άποψη», επισημαίνουν επιστήμονες.

Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson δήλωσε πως η εταιρεία στηρίζει «τη συνεχιζόμενη έρευνα και ανάλυση, καθώς συνεργαζόμαστε με ειδικούς και διεθνείς υγειονομικές αρχές».

Από την πλευρά της η AstraZeneca σημείωσε πως «εργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτούς τους εξαιρετικά σπάνιους θρόμβους».

Πέρα από τα επιστημονικά εμπόδια, σημειώνει το δημοσίευμα, οι τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτούν αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή στις κανονιστικές εγκρίσεις.

Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου κλίμακα της πανδημίας και ο επείγων χαρακτήρας της διάθεσης εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να επισπεύσουν τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι τα εμβόλια και των δύο εταιρειών έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επισημάνει πως τα πλεονεκτήματά τους υπερτερούν των κινδύνων.

Παρακαλούμε περιμένετε ...