Κορονοϊός: Το 90% των νέων κρουσμάτων στην Πορτογαλία οφείλονται στην μετάλλαξη Δέλτα

Κορονοϊός: Το 90% των νέων κρουσμάτων στην Πορτογαλία οφείλονται στην μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις στα μέσα Ιουλίου θα φθάσουν τα 4.000 κρούσματα την ημέρα

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα προέτρεψε σήμερα τους συμπατριώτες του να παραμείνουν σε επιφυλακή, ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας της Covid-19, στο οποίο η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα ευθύνεται για σχεδόν το 90% των κρουσμάτων.

Οι μολύνσεις εκτοξεύτηκαν, αφού η Πορτογαλία άνοιξε τα σύνορά της για τους επισκέπτες από τη Βρετανία και την ΕΕ στα μέσα Μαΐου και σήμερα έχουν φτάσει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, όταν στη χώρα είχε επιβληθεί lockdown. Πλέον, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξανανοίξει και, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο. «Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε», είπε ο Κόστα, καλώντας τους Πορτογάλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις.

Μολονότι έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα μόνο το 38% του πληθυσμού, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους νέους. Οι θάνατοι πάντως δεν έχουν αυξηθεί, παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα, πολύ κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Από την περασμένη εβδομάδα ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 45 δήμους, μεταξύ των οποίων είναι η Λισαβόνα, το Πόρτο και η Αλμπουφέιρα. Εστιατόρια και άλλα καταστήματα κλείνουν νωρίτερα τα Σαββατοκύριακα σε κάποιες περιοχές.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η παραλλαγή Δέλτα ευθύνεται για το 89,1% των μολύνσεων. Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα παρατηρείται στα νησιά του Ατλαντικού, τη Μαδέρα και τις Αζόρες, καθώς και στη βόρεια Πορτογαλία. Πάνω από τα μισά νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα προέρχονται από την περιοχή της Λισαβόνας.

Η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στο κανάλι TVI προειδοποίησε ότι αν η αυξητική τάση συνεχιστεί, τα κρούσματα μπορεί να διπλασιαστούν και να φτάσουν τα 4.000 ημερησίως γύρω στα μέσα Ιουλίου. Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πιθανότητα να επιβληθούν νέοι περιορισμοί, είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.