Πατρική έκκληση για τη φίλη του Προτασέβιτς να την απελευθερώσει η Λευκορωσία

Πατρική έκκληση για τη φίλη του Προτασέβιτς να την απελευθερώσει η Λευκορωσία

Ο μπαμπάς της Σαπέγκα το ζήτησε δημόσια από τον Λουκασένκο

Ο πατέρας της γυναίκας που συνελήφθη μαζί με έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο στη Λευκορωσία μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair έκανε έκκληση στον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να τον συναντήσει προσωπικά και να δώσει χάρη στην κόρη του.

Η Σοφία Σαπέγκα, μια 23χρονη φοιτήτρια, συνελήφθη στις 23 Μαΐου μαζί με τον φίλο της, τον μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη Λευκορωσία. Το συμβάν προκάλεσε οργή στη Δύση.

Η Λευκορωσία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο του Προτασέβιτς, που έγινε γνωστός στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων του περασμένου καλοκαιριού, όπου ομολογεί ότι οργάνωσε τις ταραχές στην προσπάθεια να ανατρέψει τον Λουκασένκο. Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι ξεκάθαρο πως η ομολογία αποσπάστηκε με την απειλή βίας.

Η Σαπέγκα, που είναι Ρωσίδα πολίτης, κρατείται σε κέντρο κράτησης της λευκορωσικής KGB στο Μινσκ και κατηγορείται ότι υποκίνησε πολιτικές ταραχές. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση.

Ο πατέρας της, Αντρέι Σαπέγκα, 53 ετών, έκανε έκκληση στον Λουκασένκο «ως πατέρας προς πατέρα» σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα. Το ρωσικό ειιδησεογραφικό πρακτορείο PrimaMedia ανέφερε ότι κατέγραψε την έκκληση στα γραφεία του στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Αλεξάντερ Γκριγκορίεβιτς, σας ζητώ έλεος. Αρκετά με την σκληρότητα, ο κόσμος ξεχειλίζει από σκληρότητα τελευταία. Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει πως η Σοφία ήταν στον λάθος τόπο και με τον λάθος άνθρωπο», είπε.

Ο Αντρέι Σαπέγκα δήλωσε πως θέλει να συναντήσει τον Λουκασένκο ώστε να του προσφέρει διασφαλίσεις πως η κόρη του δεν θα αναμιχθεί σε οτιδήποτε θεωρεί η Λευκορωσία ότι είναι παράνομο.

«...Ίσως να μπορέσω να πείσω (τον Λουκασένκο) να δώσει χάρη στην κόρη μου. Μην της καταστρέψετε τη ζωή, είναι απλώς ένα μικρό κορίτσι που μόλις ξεκινά τη ζωή της», είπε.