Πότε ξεκινάει το εμπάργκο σε λευκορωσικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της ΕΕ

Πότε ξεκινάει το εμπάργκο σε λευκορωσικές πτήσεις στον εναέριο χώρο της ΕΕ

Αναμένεται να τεθεί σε επίσημη ισχύ πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Ο επίσημος αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αναμένονται επίσης οι οικονομικές και ποινικές κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων.

Όπως επιβεβαίωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η απαραίτητη νομοθετική πράξη για το μέτρο αυτό κατά της Λευκορωσίας είναι έτοιμη. Την Παρασκευή θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στη συνέχεια θα λάβει την απόφαση μέσω της χρήσης της γραπτής διαδικασίας.

Με τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά στο γεγονός ότι οι αρχές της εν λόγω χώρας εξανάγκασαν σε προσγείωση στο Μινσκ μια πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης και μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, η οποία επέβαινε επίσης στο αεροσκάφος, συνελήφθησαν. Η ΕΕ καταδίκασε την πράξη ως απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων και επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Εκτός από τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ, πρόκειται επίσης να επιβληθούν οικονομικές και ποινικές κυρώσεις κατά προσώπων και εγκαταστάσεων που εμπλέκονται στην αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, χρειάζεται όμως ακόμη κάποια προετοιμασία γι΄αυτό.