Λευκορωσία: Οι δύο φωτογραφίες που «ξεκλείδωσαν» τη σύλληψη Προτασέβιτς

Λευκορωσία: Οι δύο φωτογραφίες που «ξεκλείδωσαν» τη σύλληψη Προτασέβιτς

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Τον ισχυρισμό ότι δεν γνώριζε ότι ο αντιφρονών μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς επέβαινε στην πτήση της Ryanair που εξετράπη στο Μινσκ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΛευκορωσίαςΑλεξάντρ Λουκασένκο. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι μέσα από τα βίντεο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και από δύο φωτογραφίες.

Δύο φωτογραφίες «κλειδιά»

Όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του Star, δύο φωτογραφίες φαίνεται να είναι το «κλειδί» για τη σύλληψη του δημοσιογράφου.

Η δεύτερη κατά σειρά φωτογραφία τραβήχτηκε μόλις έγινε η αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ, μέσα στο λεωφορείο του αεροδρομίου. Την τράβηξε ένας φίλος του δημοσιογράφου, την ανέβασε κάποιος άλλος και έτσι υποτίθεται ότι ενημερώθηκαν οι Αρχές της Λευκορωσίας για την παρουσία του αντικαθεστωτικού που οδήγησε στη σύλληψή του.

Η ΕΥΠ αναζητά την πρώτη φωτογραφία, αυτή που τράβηξε κρυφά με το κινητό του στο «Ελ. Βενιζέλος» άγνωστος μεσήλικας που πλησίασε από πίσω τον δημοσιογράφο, την ώρα που έδειχνε τα χαρτιά του στον έλεγχο. Αυτός ο άνδρας φαίνεται να μην μπήκε ποτέ στο αεροπλάνο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του σταθμού.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Έτσι, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα σε ποιον έστειλε τη φωτογραφία που πιστοποιεί την παρουσία του δημοσιογράφου στην πτήση και γιατί η ΕΥΠ δεν έθεσε σε κλοιό ασφαλείας τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο, όταν μάλιστα μόλις πέρσι, είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον ίδιο τον πρόεδρο της Λευκορωσίας ότι ήταν μέσα μέσα στη λίστα τρομοκρατών, που καταζητούνται διεθνώς.

Διαψεύδει η ΥΠΑ τα περί ενημέρωσής της για ύπαρξη απειλής στην πτήση της Ryanair

«Παντελώς ψευδείς, ανυπόστατες και απολύτως παραπλανητικές», χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) πληροφορίες περί της δήθεν ενημέρωσης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ή των ελληνικών Αρχών για την ύπαρξη πάσης φύσεως απειλής στην πτήση της Ryanair.

Ειδικότερα για το συμβάν στην εν λόγω πτήσης της Ryanair, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει:

«- Έλαβαν χώρα όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι ασφαλείας ήτοι, επιβατών, χειραποσκευών και αποσκευών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εγκεκριμένο πρόγραμμα ασφάλειας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και δεν υπήρξε καμιά ένδειξη εντοπισμού κάποιου προβλήματος.

- Όλες οι διαδικασίες ασφαλείας εξελίχθησαν φυσιολογικά και το αεροσκάφος αναχώρησε για τον προορισμό στις 10:15 πμ. Για όσο δε χρονικό διάστημα ήταν στο ελληνικό FIR δεν υπήρξε καμία αναφορά σε θέμα απειλής από το πλήρωμα, καθώς και από κανένα άλλο άτομο ή φορέα.

- Ουδεμία ενημέρωση - πληροφορία ή ένδειξη δεν υπήρξε προς τις Υπηρεσίες των ΥΠΑ, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και της Κρατικής Αεροπορικής Αρχής του ΔΑΑ από Φυσικό Πρόσωπο ή Υπηρεσία, για ύπαρξη απειλής στη συγκεκριμένη πτήση FR4978 ATH προς VNO στις 23-05-21.

- Η όποια σχετική πληροφόρηση περιήλθε σε όλες τις ανωτέρω υπηρεσίες, μέσω των ΜΜΕ και του Διαδικτύου, μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ».