Ταϊλάνδη: Εντοπίστηκαν τα πρώτα εγχώρια κρούσματα του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους

Ταϊλάνδη: Εντοπίστηκαν τα πρώτα εγχώρια κρούσματα του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους

Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί εμβόλια κατά της covid-19 σε 1,72 εκατομμύριο ανθρώπους

Η Ταϊλάνδη εντόπισε τα πρώτα της 15 κρούσματα στην κοινότητα του ινδικού παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, κάτι το οποίο ενδεχομένως περιπλέξει τις προσπάθειες ανάσχεσης του πιο φονικού ως τώρα κύματος της πανδημίας στη χώρα.

Μεταξύ των 15 κρουσμάτων είναι 12 εργάτες σε οικοδομή που διαμένουν σε κοιτώνες στο βόρειο τμήμα της Μπανγκόκ, όπου περίπου 1.100 από τους συνολικά 1.667 εργάτες που ζουν εκεί βρέθηκαν θετικοί στην covid-19.

Εστίες της επιδημίας έχουν εντοπιστεί σε αρκετούς από τους 409 τέτοιους κοιτώνες που υπάρχουν γύρω από την ταϊλανδέζικη πρωτεύουσα, όπου σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ζουν 62.169 εργάτες, οι μισοί από τους οποίους είναι μετανάστες. Επίσης έχουν εντοπιστεί μεγάλες εστίες στις φυλακές της Ταϊλάνδης.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με το πιο σοβαρό κύμα της επιδημίας covid-19 μέχρι στιγμής, με τα κρούσματα να έχουν τετραπλασιαστεί και τους θανάτους να έχουν επταπλασιαστεί από τις αρχές Απριλίου.

Η Ταϊλάνδη είχε περιορίσει γρήγορα τα προηγούμενα κύματα της επιδημίας και προετοιμαζόταν να ανοίξει τον τουριστικό τομέα της, κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της χώρας, προτού πληγεί από το τρίτο κύμα. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Ταϊλάνδη θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της να δέχεται εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το εξωτερικό από τον Ιούλιο.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Β.1.617.2 που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτικό από το Β117 που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία και το οποίο έχει εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη.

Η κυβέρνηση ζήτησε να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών στους κοιτώνες και έχει περιορίσει τις μετακινήσεις μεταξύ τους, εξήγησε ο εκπρόσωπος της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας covid-19 Ταουεσίν Βισανουγιοθίν. Ο ίδιος επεσήμανε ότι όσοι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Η Ταϊλάνδη προετοιμάζεται να ξεκινήσει τον εμβολιασμού του ευρύ κοινού τον επόμενο μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί εμβόλια κατά της covid-19 σε 1,72 εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως εργαζόμενους πρώτης γραμμής και ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα εντοπίστηκαν 3.481 νέα κρούσματα covid-19 και 32 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας το σύνολο των μολύνσεων σε 123.066 και των νεκρών σε 735 όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.