«Καμπανάκι» για κλιματική αλλαγή: Σύντομα μη αναστρέψιμο το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας

«Καμπανάκι» για κλιματική αλλαγή: Σύντομα μη αναστρέψιμο το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας

Αυτό σε μεγάλο βάθος χρόνου θα σήμαινε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα

Μη αναστρέψιμο θα είναι σύντομα το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας, όπως προειδοποιεί το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, τη ολοκληρωτική τους τήξη σε μεγάλο βάθος χρόνου θα σήμαινε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 7 μέτρα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών, έχει ήδη αρχίσει η αποσταθεροποίηση των κεντρικών-δυτικών περιοχών της Γροιλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (18/05) το Ινστιτούτο επικαλούμενο Γερμανούς και νορβηγούς ερευνητές του. Σύντομα θα φτάσουμε σε ένα κρίσιμο σημείο, το οποίο θα σημαίνει μια σχεδόν μη αναστρέψιμη εξέλιξη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους.

Κατά τους ερευνητές του Ινστιτούτου είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι θα υπάρξει στο μέλλον σημαντικά ισχυρότερη τήξη του πάγου. Ο λόγος είναι τα λεγόμενα φαινόμενα ανάδρασης: όσο χαμηλότερο είναι το ύψος του παγετονικού καλύμματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η άνοδος της θερμοκρασίας. Για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, όχι μόνο θα πρέπει να σταματήσει εντελώς η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά οι θερμοκρασίες θα πρέπει να μειωθούν πολύ κάτω από τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής, τονίζουν οι ερευνητές του Ινσιτούτου του Πότσνταμ για την έρευνα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Το παγετονικό κάλυμμα της Γροιλανδίας καλύπτει πάνω από το 80% του νησιού που ανήκει στη Δανία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ολοκληρωτική τήξη των πάγων της Γροιλανδίας μετά από εκατοντάδες χρόνια θα οδηγούσε σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας πάνω από επτά μέτρα.