Αποκάλυψη για αύξηση 60% στην τιμή του εμβολίου της Pfizer για την ΕΕ

Αποκάλυψη για αύξηση 60% στην τιμή του εμβολίου της Pfizer για την ΕΕ

«Η τιμή της Pfizer ήταν 12 ευρώ, μετά αυξήθηκε στα 15,5 ευρώ. Τώρα για το 2022 και το 2023 η ΕΕ διαπραγματεύεται συμβόλαιο στην τιμή των 19,5 ευρώ»

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη που έκανε ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αναφορικά με το νέο μεγάλο συμβόλαιο που θέλει να υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις Pfizer-BioNTech για την προμήθεια εμβολίων από το 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή ανά δόση για την προμήθεια των εμβολίων θα είναι αρκετά υψηλότερη (περίπου 60%).

Σημειώνεται ότι η ΕΕ θέλει να πετύχει μια νέα συμφωνία με τις δύο εταιρείες για την προμήθεια έως και 1,8 δισεκατομμυρίων εμβολίων to 2022 και το 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή, ο Μπορίσοφ ανέφερε πως η ΕΕ διαπραγματεύεται ένα νέο στην τιμή των 19,5 ευρώ ανά δόση. «Οι τιμές αυξάνονται γρήγορα», είπε ο βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Η τιμή της Pfizer ήταν 12 ευρώ, μετά αυξήθηκε στα 15,5 ευρώ. Τώρα για το 2022 και το 2023 η ΕΕ διαπραγματεύεται συμβόλαιο στην τιμή των 19,5 ευρώ», ανέφερε.

Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση της τομής από τα 15,5 ευρώ ανά δόση που έχει πληρώσει η ΕΕ για τα 600 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer στα οποία έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ και αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες με τους παρασκευαστές των εμβολίων επιβεβαίωσε την τιμή που ανέφερε ο Μπορίσοφ για το νέο συμβόλαιο, τονίζοντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το νέο συμβόλαιο θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις, που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα προσφέρουν ενισχυμένα εμβόλια για την περίπτωση που οι μεταλλάξεις κυριαρχήσουν, σημείωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.