Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου

Στο πένθος βυθίστηκε σήμερα η βασιλική οικογένεια

Στο πένθος βυθίστηκε σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου η βασιλική οικογένεια, αλλά και όλη η Βρετανία, μετά την ανακοίνωση του θανάτου του πρίγκιπα Φίλιππου. ο Φίλιππος, ο οποίος θα γινόταν 100 ετών τον ερχόμενο Ιούνιο, αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό αρκετά προβλήματα υγείας και είχε παραμείνει στο νοσοκομείο για 28 μέρες, μετά την επέμβαση καρδιάς.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1947, πέντε χρόνια πριν ανέβει στον θρόνο και είχαν αποκτήσει 4 παιδιά, 8 εγγόνια και 10 δισέγγονα.

Πλέον, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο «Forth Bridge», ένα σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατό του, όπως αναφέρει το Reader’ Digest.

Εθνική περίοδος πένθους

Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) μπαίνει πλέον σε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία.

Η εθνική περίοδος πένθους πρέπει να «τηρείται από όλους», συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εκπροσώπων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες -με εξαίρεση τη σημαία Royal Standard πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς αντιπροσωπεύει τη μοναρχία- και τα μέλη του Κοινοβουλίου θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια και, στην περίπτωση των ανδρών, και γραβάτες. Επίσης, οι τοπικές αρχές (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, κ.λπ.) θα κληθούν να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στην άσκηση των επίσημων δραστηριοτήτων τους.

Δεν θα ψηφιστούν νέοι νόμοι

Κατά τη διάρκεια της εθνικής περιόδου πένθους, η βασίλισσα Ελισάβετ πιθανότατα δεν θα διεξάγει κρατικές υποθέσεις, κάτι που, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι δεν θα ψηφιστούν νέοι νόμοι.

Η κηδεία του πρίγκιπα

Ως σύζυγος της Βασίλισσας ο πρίγκιπας Φίλιππος δικαιούται κρατική κηδεία, η οποία προβλέπεται να γίνει στο Westminster Hall, ενώ η ταφή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor.

Πιστεύεται, ωστόσο, ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει επιλέξει μια ιδιωτική κηδεία στρατιωτικού στιλ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με ταφή στους κήπους Frogmore, όπου βρίσκονται η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε δεν ήθελε «να γίνει φασαρία». Ακόμα τίποτα δεν έχει διευκρινιστεί καθώς υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού. Ο παλιότερος αξιωματούχος του Παλατιού, λόρδος Chamberlain, θα ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες.

Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία

Με βάση τις επιθυμίες του πρίγκιπα Φίλιππου, αναμένεται ότι μόνο η οικογένεια, οι φίλοι και οι αρχηγοί κρατών από τις χώρες της Κοινοπολιτείας θα παρευρεθούν στην κηδεία, σύμφωνα με τον Independent. Όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία.

Μετά την κηδεία

Μετά την κηδεία του συζύγου της αναμένεται ότι η βασίλισσα θα συνεχίσει τα βασιλικά της καθήκοντα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το κάνει. Για παράδειγμα όταν ο σύζυγος της Βασίλισσας Βικτώριας, πρίγκιπας Άλμπερτ, πέθανε τον Δεκέμβριο του 1861, η Βικτώρια παρέμεινε σε απομόνωση για χρόνια, δεν εμφανίστηκε ούτε για το άνοιγμα του Κοινοβουλίου, ενώ όταν τελικά εμφανίστηκε, αρνήθηκε να μιλήσει (όπως συνηθίζεται).

Παρακαλούμε περιμένετε ...