Η Αφρική παραμένει στο περιθώριο της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Η Αφρική παραμένει στο περιθώριο της εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού

Της αντιστοιχεί μόλις το 2% από τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει παγκοσμίως

Η Αφρική παραμένει «στο περιθώριο» της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19, με μόλις το «2% των χορηγουμένων εμβολίων παγκοσμίως», δήλωσε σήμερα η διευθύντρια για την Αφρική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ματσχιντίσο Μοέτι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου.

Η ήπειρος αυτή είναι ωστόσο η λιγότερο πληγείσα από την πανδημία του κορονοϊού, με 4,3 εκατομμύρια κρούσματα από τα οποία 114.000 θάνατοι σε έναν πληθυσμό 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ-Αφρική, έναντι 2,9 εκατομμυρίων θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η βραδύτητα του εμβολιασμού στην Αφρική εξηγείται από «προβλήματα έλλειψης, χρηματοδότησης, μια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού», καθώς και επιμελητειακά προβλήματα, σύμφωνα με την Μοέτι.

Η αξιωματούχος υπογράμμισε τις συνέπειες της επιβράδυνσης των εξαγωγών εμβολίων από την Ινδία στο πλαίσιο του μηχανισμού Covax, στόχος του οποίου είναι η πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλια για τις φτωχές χώρες.

«Η προώθηση των εμβολίων και η παράδοσή τους στους πληθυσμούς προσκρούει σε προβλήματα μεταφοράς και ψυκτικής αλυσίδας» και μερικές φορές σε «σπατάλη» των δόσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Μαλίκ Φαλ, διευθυντής της Unicef (Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά) για την ανατολική και τη νότια Αφρική.

«Ο εμβολιασμός μέσω του προγράμματος Covax είναι καθ' οδόν προς όλες τις αφρικανικές χώρες», δήλωσε ωστόσο ο Φαλ ζητώντας παράλληλα την «ενίσχυση των δυνατοτήτων διανομής» και «καλύτερη αποτελεσματικότητα».

Αναγνωρίζοντας τις «επιφυλάξεις» και τις «ανησυχίες» στην Αφρική για το εμβόλιο της AstraZeneca, το περισσότερο διανεμημένο μέσω του προγράμματος Covax, αλλά το οποίο αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης για τις ανεπιθύμητες παρενέργειές του, η Μοέτι και ο Φαλ υπογράμμισαν τη σημασία καταπολέμησης «των φημών και της παραπληροφόρησης».

Υπενθύμισαν ότι οι επιφυλάξεις για το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας κατά το παρελθόν σε ορισμένες χώρες όπως η Νιγηρία, τελικά ξεπεράστηκαν.