Κορονοϊός: Τέταρτο «κύμα» της πανδημίας σαρώνει το Ιράν

Κορονοϊός: Τέταρτο «κύμα» της πανδημίας σαρώνει το Ιράν

Η χώρα ανακοίνωσε σήμερα νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα νέο ρεκόρ ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για ένα νέο «κύμα» της πανδημίας, πιο ισχυρό από τα τρία πρώτα.

Κατά το τελευταίο 24ωρο 17.430 άνθρωποι διαγνώστηκαν με κορονοϊό, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ την προηγούμενη κορύφωση που ανακοινώθηκε στις 27 Νοεμβρίου (14.051 νέα ημερήσια κρούσματα) και το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον επίσημα σε 1.963.394 στην Ισλαμική Δημοκρατία. Η Λαρί εξέφρασε τη λύπη της για τους 174 νέους θανάτους που οφείλονται στην Covid-19, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός από την επιδημία ανέρχεται σε 63.506 νεκρούς στη χώρα.

Το Ιράν, η πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζει "ένα από τα βαρύτερα κύματα του κορονοιού" δήλωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί. "Χάσαμε τον έλεγχο της" επιδημίας, πρόσθεσε. Οι αρχές ανησυχούν συγκεκριμένα για τη μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων από το "βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος" που είναι πιο μεταδοτικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά στοιχεία, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά κατά παραδοχή της ίδιας της κυβέρνησης, η εξάπλωση του ιού αυξήθηκε ραγδαία με τις διακοπές της ιρανικής Πρωτοχρονιάς (φέτος από τις 18 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου), ενώ είχε περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αρχές Ιανουαρίου.

Σχεδόν εκατό ιρανικές πόλεις, ανάμεσά τους η Τεχεράνη, κατατάσσονται στις "κόκκινες" περιοχές, δηλαδή σε αυτές που διατρέχουν τον υψηλότερο επιδημιολογικό κίνδυνο, και η Λαρί προειδοποίησε τους πολίτες για τον κίνδυνο "σημαντικής αύξησης των μολύνσεων" σύντομα. Στις κόκκινες περιοχές, όλα τα καταστήματα πρέπει να είναι κλειστά εκτός από αυτά με τα είδη πρώτης ανάγκης (όπως τα μικρά παντοπωλεία, τα μαγαζάκια με τρόφιμα και τα φαρμακεία).

Απέναντι στην πανδημία, το Ιράν ουδέποτε επέβαλε γενικευμένη καραντίνα στα 82 εκατομμύρια των κατοίκων του. Όπως τόσες άλλες χώρες, η Ισλαμική Δημοκρατία βασίζεται στα εμβόλια για να βγει από την υγειονομική κρίση, αλλά η εκστρατεία εμβολιασμού, που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου δεν προχωρά αρκετά γρήγορα όσο θα ήθελαν οι αρχές, οι οποίες ελπίζουν να αρχίσει γρήγορα η παραγωγή ενός ή περισσοτέρων ιρανικών εμβολίων που σήμερα είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Οι αρχές ανακοίνωσαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη την άφιξη 700.000 και πλέον δόσεων του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης, πρώτο φορτίο που αγοράστηκε μέσω του μηχανισμού Covax, του διεθνούς προγράμματος που εγγυάται την ισότιμη πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid.