10 λόγοι που ιδρώνουμε τη νύχτα – Πότε απαιτείται συμβουλή γιατρού

10 λόγοι που ιδρώνουμε τη νύχτα – Πότε απαιτείται συμβουλή γιατρού

Θεραπεία και πρόληψη νυχτερινών εφιδρώσεων

Είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποιος να ιδρώνει περιστασιακά κατά τη διάρκεια της νύχτας, εάν ο καιρός είναι ζεστός ή φοράει πάρα πολλά ρούχα στο κρεβάτι. Νυχτερινή εφίδρωση είναι η υπερβολική έκκριση ιδρώτα, σε βαθμό που να διαταράσσει τον ύπνο.

Όπως αναφέρει το healthstories.gr ο Δρ Roger Henderson εξετάζει τις πιθανές αιτίες των νυχτερινών εφιδρώσεων και τον τρόπο αντιμετώπισής τους και «αποκαλύπτει» ποιες είναι οι 10 πιο συχνές αιτίες νυχτερινού ιδρώτα που συνήθως βλέπουν οι γιατροί:

Η εμμηνόπαυση

Πάνω από το 80% των γυναικών εμφανίζουν σοβαρές εξάψεις τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα κατά την εμμηνόπαυση, και αυτές προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πάνω από τις μισές γυναίκες διαπιστώνουν ότι έχουν ιδρώτες και εξάψεις πριν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στον κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο τους. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις που συνδέονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία αντικατάστασης ορμονών (HRT)

Άγχος

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει νυχτερινές εφιδρώσεις λόγω του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά στο άγχος. Το σοβαρό άγχος ενεργοποιεί αντιδράσεις όπως η εφίδρωση και ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός. Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν εφιάλτες, αισθήματα ανησυχίας και φόβου, πεπτικά προβλήματα, ανεξήγητους πόνους, αλλαγές στη διάθεση και αίσθημα κόπωσης και γενικά αδιαθεσία. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι έχετε συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος.

Φάρμακα

Η λήψη ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις.

1 στα 5 άτομα που λαμβάνουν αυτό το είδος αντικαταθλιπτικά SSRI εμφανίζουν υπερβολική εφίδρωση τη νύχτα. Μερικά άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχικών παθήσεων μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις, όπως και παυσίπονα, φάρμακα για διαβήτη, στεροειδή και ορμονική θεραπεία. Συζητήστε τυχόν φάρμακα που παίρνετε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι αυτά σας προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Εάν παίρνετε δισκία ή κάνετε ένεση ινσουλίνης για τη θεραπεία του διαβήτη, το επίπεδο του σακχάρου σας μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας σημαντική εφίδρωση. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου (υπογλυκαιμία) μπορεί να είναι επικίνδυνα, γι ‘αυτό συζητήστε το πάντα με το γιατρό σας.

Λοιμώξεις

Η κλασική λοίμωξη που είναι γνωστό ότι προκαλεί νυχτερινές εφιδρώσεις είναι η φυματίωση (TB), αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με σχεδόν οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη – ακόμη και με τη νόσο Covid-19.

Βακτηριακές λοιμώξεις όπως αποστήματα, σοβαρές λοιμώξεις του θώρακα, λοίμωξη καρδιακής βαλβίδας (ενδοκαρδίτιδα), αποστήματα και οστικές λοιμώξεις είναι επίσης πολύ γνωστές για τη δημιουργία νυχτερινών εφιδρώσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, βέβαια, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα.

Ιδιόπαθης υπεριδρωσία

Αυτός είναι ο όρος που δίνεται στην υπερβολική εφίδρωση τόσο μέρα όσο και νύχτα και μπορεί να είναι μια κατάσταση από μόνη της, όπου το σώμα παράγει πάρα πολύ ιδρώτα όλη την ώρα χωρίς να εντοπιστεί καμία αναγνωρίσιμη ιατρική αιτία.

Καρκίνος

Αν και ασυνήθιστο, οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί περιστασιακά να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα ορισμένων καρκίνων, ιδιαίτερα των λεμφωμάτων και της λευχαιμίας. Περιστασιακά, οι μη διαγνωσμένοι καρκίνοι μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις μαζί με άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους και αδιαθεσία.

Ορμονικές διαταραχές

Σημαντική εφίδρωση μέρα και νύχτα μπορεί να παρατηρηθεί σε ορισμένες ορμονικές καταστάσεις, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, που δεν συνδέονται με την εμμηνόπαυση.

Νευρολογικές διαταραχές

Αν και όχι συχνές, οι διαταραχές που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορούν να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις, όπως μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ή εξαιτίας κάποιας νευροπάθειας.

Τρόπος ζωής

Η κατανάλωση ζεστού και πικάντικου φαγητού πριν τον ύπνο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης είναι  πιθανοί παράγοντες για εφίδρωση.

Πότε απαιτείται συμβουλή γιατρού

Θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις γίνουν ένα επίμονο πρόβλημα, ειδικά εάν συνοδεύονται από απώλεια βάρους, κόπωση, μώλωπες, διαταραχές στη  λειτουργία του εντέρου, πόνο, επίμονο βήχα ή δέκατα / πυρετό.

Οι εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός σας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ιστορικό των εφιδρώσεων και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Ανάλογα με αυτά, ο έλεγχος μπορει να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Θεραπεία και πρόληψη νυχτερινών εφιδρώσεων

Η θεραπεία της νυχτερινής εφίδρωσης  εξαρτάται από την αιτία, αλλά ορισμένες αιτίες μπορούν να προληφθούν. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης νυχτερινών εφιδρώσεων δοκιμάστε τα εξής:

  • Βεβαιωθείτε πάντα ότι η κρεβατοκάμαρά σας έχει μέτρια θερμοκρασία και δεν είναι πολύ ζεστή.
  • Αποφύγετε να φοράτε υπερβολικά ρούχα τη νύχτα.
  • Χρησιμοποιήστε ελαφρύτερα παπλώματα, αποφύγετε τις βαριές κουβέρτες και ανοίξτε τα παράθυρα, εάν είναι απαραίτητο.
  • Η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης πριν τον ύπνο μπορεί να είναι χρήσιμη.
  • Αποφύγετε την άσκηση υψηλής έντασης λίγη ώρα πριν τον ύπνο.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης καθώς και πικάντικου φαγητού.