Προσεδάφιση στον Άρη: Το εντυπωσιακό βίντεο της NASA με τα «7 λεπτά του τρόμου»

Προσεδάφιση στον Άρη: Το εντυπωσιακό βίντεο της NASA με τα «7 λεπτά του τρόμου»

Οι πρώτες ασπρόμαυρες εικόνες από την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» εστάλησαν στη Γη

Η προσεδάφιση του Perseverance στον πλανήτη Άρη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, καταγράφηκε σε ένα εντυπωσιακό βίντεο της NASA που παρουσίασε σε ζωντανή μετάδοση το ιστορικό γεγονός.

Το Perseverance, το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα, διαπέρασε την ατμόσφαιρα του Άρη και προσεδαφίστηκε με ασφάλεια μέσα σε έναν τεράστιο κρατήρα, στην πρώτη «στάση» του στο πλαίσιο της έρευνάς του για αρχαία μικροβιακή ζωή.

Τα χειροκροτήματα στις εγκαταστάσεις της NASA, οι ζητωκραυγές και οι επευφημίες ήταν το πρώτο που ακούστηκε μόλις επιβεβαιώθηκε πως το ρόβερ είχε επιβιώσει της δύσκολης καθόδου του στο έδαφος του Άρη και είχε φτάσει, όπως προβλέπει ο προγραμματισμός, στο βάθος του κρατήρα Jezero.

«Η προσεδάφιση επιβεβαιώνεται» ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κέντρου ελέγχου της NASA. «Το Perseverance βρίσκεται με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη».

Το ρομποτικό όχημα ταξίδεψε στο διάστημα σχεδόν επτά μήνες, διανύοντας 472 εκατ. χιλιόμετρα, πριν περάσει από την ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα 19.000 χιλιομέτρων την ώρα ώστε να αρχίσει την κάθοδό του στην επιφάνεια του πλανήτη.

Η κάθοδος του ρόβερ και η προσεδάφισή του, με πολλές περίπλοκες μανούβρες, ήταν τα λεγόμενα «επτά λεπτά τρόμου» της NASA, μέχρι να επιβεβαιωθεί πως έφτασε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του Άρη, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές -σχεδόν τις μισές- έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης.