Αίγυπτος: Βαριές ποινές για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Αίγυπτος: Βαριές ποινές για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία που τον απαγορεύει

Το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου συμφώνησε να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία που απαγορεύει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει την πρακτική.

Σχεδόν το 90% των γυναικών στην Αίγυπτο ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, σύμφωνα με έρευνα του 2016 από τη Unicef, με την πρακτική να είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο μεταξύ των μουσουλμάνων όσο και των χριστιανών και παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευθεί δια νόμου από το 2008.

Οι τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία, που εγκρίθηκαν χθες Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνουν την αύξηση της ανώτατης ποινής από επτά χρόνια που είναι τώρα σε 20, όπως και την αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος έως και πέντε χρόνια για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που δέχονται να κάνουν την επέμβαση αυτή.

Βάσει των αλλαγών αυτών, όποιος συμμετέχει σε κλειτοριδεκτομή θα κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης από πέντε έως και 20 χρόνια ανεξαρτήτως αν η επέμβαση επέφερε μόνιμη βλάβη ή θάνατο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Εξάλλου το πρόσωπο που ζητεί την κλειτοριδεκτομή επίσης θα κινδυνεύει με φυλάκιση.

Οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία πρέπει να εγκριθούν τώρα από το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η αιγυπτιακή κυβέρνηση εγκρίνει τροποποιήσεις στη νομοθεσία αυτή και από το 2016 είναι ποινικό αδίκημα τόσο το να ζητεί κάποιος την επέμβαση αυτή όσο και να την κάνει.

Όμως είναι δύσκολο να εξαλειφθεί η πρακτική, καθώς είναι ευρέως αποδεκτή. Χαρακτηριστικό είναι ότι κανείς δεν έχει δικαστεί βάσει της νομοθεσίας του 2016 και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι αυτή δεν εφαρμόζεται σωστά.

“Είναι ένα καλό βήμα, αλλά δεν θέλουμε απλώς νόμους στο χαρτί που δεν εφαρμόζονται”, σχολίασε η Εντεσάρ αλ Σαΐντ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Δικαίου του Καΐρου.

Η ελ Σαΐντ εξήγησε ότι θα είναι δύσκολο να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι γιατροί που κάνουν τις κλειτοριδεκτομές καθώς η αιγυπτιακή κοινωνία δεν θεωρεί ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι αδίκημα.

Αν και στη Σομαλία το 98% των γυναικών έχουν υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, η Αίγυπτος διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών που έχουν υποβληθεί σε αυτή, σύμφωνα με τη Unicef.