Ιρλανδία: Οι συναναστροφές των γιορτών αύξησαν τα κρούσματα και όχι η μετάλλαξη του ιού

Ιρλανδία: Οι συναναστροφές των γιορτών αύξησαν τα κρούσματα και όχι η μετάλλαξη του ιού

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID-19 αυξήθηκε κατά 508

Η αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών την περίοδο των Χριστουγέννων και όχι μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού ευθύνεται για την ξαφνική μεταστροφή που παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία, η οποία ενώ είχε τον βραδύτερα αυξανόμενο ρυθμό μόλυνσης στην ΕΕ απέκτησε τον ταχύτερο, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι υγείας.

Ο πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, υψηλής μεταδοτικότητας, που εμφανίστηκε στη γειτονική Βρετανία εξαπλώνεται στην Ιρλανδία με ρυθμό ο οποίος έχει ξεπεράσει και τα πιο απαισιόδοξα μοντέλα που διαθέτει η κυβέρνηση.

Ο ανώτερος ιολόγος της χώρας, ο Κίλιαν ντε Γκάσκουν, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι τα εργαστήρια εντόπισαν 16 περιπτώσεις της νέας μετάλλαξης σε ένα δείγμα 169 θετικών τεστ.

Ο Φίλιπ Νόλαν, ο επικεφαλής της ιρλανδικής ομάδας μοντελοποίησης του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ότι κατά τη γνώμη του το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος αντιπροσωπεύει το 5% με 17% των σημερινών δεδομένων.

«Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μικρή σχετικά παρουσία εδώ, ακόμη και με αυτό το μικρό δείγμα», είπε ο Νόλαν στο εθνικό δίκτυο RTE.

«Είδαμε ένα ακόμη εντονότερο επίπεδο κοινωνικοποίησης και ιικής μετάδοσης τα Χριστούγεννα σε σχέση με αυτό που περιμέναμε και αυτό είναι που μας οδηγεί στη σημερινή αληθινά επισφαλή θέση μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Νόλαν, τα κρούσματα θα κορυφωθούν στα 3.000 με 6.000 ημερησίως και η Ιρλανδία σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα, σχεδόν διπλάσια από τον ημερήσιο απολογισμό.

Αυτό θα οφείλεται εν μέρει στα συσσωρευμένα θετικά διαγνωστικά τεστ, αλλά ο Νόλαν διευκρίνισε ότι η αύξηση δείχνει ότι ο αριθμός εκείνων που μολύνθηκαν από κάποιον με κορονοϊό--ο αποκαλούμενος "ρυθμός αναπαραγωγής»--πιθανόν να έχει αυξηθεί στο 1,8 ή 2.

Σήμερα ο αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID-19 αυξήθηκε κατά 508 σε σχέση με μια ημέρα πριν και υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο αριθμός των μολύνσεων επίσης εξαπλώνεται ραγδαία κατά μήκος του ανοιχτού συνόρου στη Βόρεια Ιρλανδία. Τα κρούσματα ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες επτά ημέρες αυξήθηκαν σε 577 μετά την ανακοίνωση από τις υγειονομικές αρχές 3.576 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 48 ώρες.