Brexit: Πώς επηρεάζονται οι Έλληνες φοιτητές και ο τουρισμός από την ιστορική συμφωνία

Brexit: Πώς επηρεάζονται οι Έλληνες φοιτητές και ο τουρισμός από την ιστορική συμφωνία

Αναμένεται σημαντική αύξηση στα δίδακτρα των πανεπιστημίων στο Νησί

Νέα εποχή ξημερώνει για εκατομμύρια Βρετανούς μετά τη σημερινή ιστορική εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία συμφωνία που γυρίζει σελίδα στο κεφάλαιο του Brexit.

Πέρα όμως από τους Βρετανούς, οι εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, επηρεάζουν και χιλιάδες Έλληνες καθώς από τις 31 Δεκεμβρίου που θα αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε,  η χώρα μας θα επηρεαστεί, τόσο στον τομέα των εξαγωγών και του τουρισμού όσο και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις επενδύσεις. Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει και σε μεγάλο βαθμό χιλιάδες ελληνικές οικογένειες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της χώρας.

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν στα πανεπιστήμια της χώρας στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα χρειαστεί να πληρώσουν μια σημαντική αύξηση στα δίδακτρα τους καθώς θα λογίζονται πλέον ως διεθνείς φοιτητές. Κατά μέσο όρο (εξαρτάται από σπουδές και πανεπιστήμιο) η αύξηση των διδάκτρων μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ τον χρόνο. Όσοι φοιτητές είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα Βρετανικά Πανεπιστήμια έχουν εξασφαλίσει ότι θα πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς συμφοιτητές τους.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους Ευρωπαίους φοιτητές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχούν στο 10% του προϋπολογισμού πολλών βρετανικών πανεπιστημίων. Επίσης, είναι πιθανό σταδιακά να μειωθεί το ενδιαφέρον προς τα βρετανικά πανεπιστήμια καθώς δεν θα υπάρχει η εγγύηση ότι θα μπορεί κάποιος να μείνει και να εργαστεί εκεί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Πιθανή μείωση των Βρετανών τουριστών στη μετα-Brexit εποχή αναμένεται να φέρει το διαζύγιο Λονδίνου - Βρυξελλών. Δύο δισ. ετησίως φτάνουν τα έσοδα της Ελλάδας από τους Βρετανούς τουρίστες, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας. Το συνάλλαγμα θα είναι πολύ πιο ακριβό με μια πιθανή πτώση της λίρας, καθιστώντας αλμυρά τα τουριστικά πακέτα διακοπών.

Παρόλο που δεν θα υπάρχει αίτημα έκδοσης τουριστικής βίζας, αυτή η κατάσταση της ανασφάλειας, της άγνοιας, μιας γενικότερης ανωμαλίας που θα υπάρξει στις μεταφορές και τις σχέσεις των πολιτών των δύο κρατών αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ροής των τουριστών.