Παγκόσμιος συναγερμός για το νέο στέλεχος του κορονοϊού – Στην «απομόνωση» η Βρετανία λόγω της μετάλλαξης

Παγκόσμιος συναγερμός για το νέο στέλεχος του κορονοϊού – Στην «απομόνωση» η Βρετανία λόγω της μετάλλαξης

Οι χώρες που «παγώνουν» τις συνδέσεις με τη Μ.Βρετανία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ευρώπη μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης στελέχους του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το νέο στέλεχος θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα καθώς εξαπλώνεται ταχύτερα συγκριτικά με την αρχική μορφή του ιού. Ωστόσο, δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Όπως μεταδίδει το BBC, κορυφαίοι αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή ήταν πιο θανατηφόρα ή θα αντιδρούσε διαφορετικά στα εμβόλια, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν έως και 70% πιο μεταδοτική.

Πολλές είναι οι χώρες οι οποίες αντέδρασαν άμεσα και διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη χώρα.

Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη η Γερμανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις με την Μεγάλη Βρετανία. Τόσο η Γαλλία όσο και η Ιρλανδία ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας την προσωρινή διακοπή των αεροπορικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεών τους με τη Μ. Βρετανία.

Τις τελευταίες ώρες και η Τουρκία, η Αργεντινή, η Χιλή, το Ισραήλ, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την προσωρινή αναστολή των πτήσεων με τη Βρετανία.

Πού έχει εντοπιστεί η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής εκτός από τη Βρετανία και τη Δανία, στην Ιταλία και την Αυστραλία, ενώ παραλλαγές του εντοπίστηκαν στη Νότια Αφρική, την Ολλανδία και άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό χαρακτηριστικό της νέας μετάλλαξης κορωνοϊού είναι ότι αυξάνει κατά πολύ τη μεταδοτικότητα του ιού.